Vragen en Antwoorden

Kan ik elke boom of struik laten groeien ?

Ja, dat kan, als deze boom/struik normaal gesproken in het Nederlandse klimaat en de grond waar u de urn begraaft, goed groeit. In de beschrijving bij elke zaailing staat beschreven in welke grondsoorten en op welke plek de boom of heester het beste tot zijn recht komt. Bij de keuze van een boom of heester is misschien de plantplek en grondsoort nog wel belangrijker dan de soort zelf. Immers, een vlinderstruik gedijt echt niet goed in een dennenbos.

Mag ik een urn in mijn eigen tuin/op mijn eigen terrein begraven?

Ja, in de tuin van uw koophuis of op uw eigen terrein mag u de BioGroeiUrn© The Living Urn®  of de Bios Urn™ ingraven. Uiteraard dient u met boomkeuzes rekening te houden van de grootte van uw tuin en/of het terrein (en de buren). Sommige bomen worden volwassen al gauw 10-15 meter. Maar er zijn ook bomen die, mits gesnoeid, tot een meter of 4 a 5 in hoogte beperkt blijven. Zie suggesties voor Bomen en Heesters.

Wat doen asresten met de bodem waarin de urn begraven wordt?

Asresten bevatten alle benodigde mineralen en voedingsstoffen die nodig zijn voor een voorspoedige groei, zo heeft TNO onderzocht. Asresten zijn dus bevorderlijk voor elke grondsoort en bieden voedingsstoffen aan de wortels van de zaailing. De verhoging van de PH waarde is bij het ingraven van een enkele urn in een tuin of gebied te verwaarlozen. Na de crematie wordt de as gezeefd op schadelijke stoffen die ook vaak al volledig verbranden tijdens de crematie.  Doordat de as wordt gemengd met bemeste tuinaarde verspreidt deze zich na verloop van tijd door de grond.

Ik heb de as van mijn overleden dierbare al een tijdje thuis staan. Kan ik die gebruiken om alsnog een mooie herinnering te laten groeien?

Ja, asresten verliezen nauwelijks hun voedingswaarden of minerale eigenschappen.

Past de as van een mens wel in deze urnen ?

Van een gemiddeld mens blijft na crematie ongeveer 2,5 tot 3,5 liter as over. Eventueel overgebleven as kan in het plantgat worden gestrooid voordat The Living Urn® of de Bios Urn™ wordt geplaatst. The Living Urn®  en de BioGroeiUrn© kunnen 6 liter bevatten omdat daar ook plaats is ingeruimd voor het wortelbed van de zaailing. De Bios Urn™ kan maximaal 3 liter as bevatten.

Moet ik alle as gebruiken om een zaailing goed te laten groeien ?

Nee, dat is niet noodzakelijk om de eerste groei van de boom of heester goed te laten verlopen. Blijft er ruimte in over, vul deze dan aan met bemeste tuinaarde . Een gedeeltelijke andere asbestemming is dus ook mogelijk zoals in een hanger.

Kan ik de as verdelen over meer dan één urn?

Uiteraard kan dat. De overblijvende ruimte in de urn onder het wortelbed wordt dan aangevuld met bemeste tuinaarde die ook door de as wordt vermengd om klontering van de as te voorkomen.

Wat als ik maar heel weinig as heb?

Dan is het aan te raden de Bios Urn™ te gebruiken. De as kan dan op de bodem van de ‘pillendoosvormige’ deksel worden gestrooid alvorens daar het wortelbed op te plaatsen. De urn zelf is dan niet van toepassing. Het is ook mogelijk om hiervoor een kleine urn uit mycelium te laten vervaardigen (prijs en mogelijkheden op aanvraag).

Wat kosten de biologisch afbreekbare urnen waar een boom of heester uit groeit ter herinnering?

De aanschaf van een Bios Urn™ kost € 145. The Living Urn kost € 175. De BioGroeiUrn© kost € 200. Verzendkosten van een urn plus zaailing bedragen € 6,25 ex btw overal in Nederland.

Daar komt bij de kosten van de zaailing, gemiddeld € 25, van de door u gekozen boom of heester. U vindt hier suggesties voor zaailingen van bomen en heesters.

Wanneer kan ik het beste een urn met een zaailing ingraven?

In principe is alleen een langdurige periode met vorst waardoor de grond bevroren is, niet echt geschikt om een urn met een zaailing van een heester in te graven. Houd er wel rekening mee dat in het late najaar en de winter de zaailing niet veel blad en zeker geen bloesem of bloemen zal hebben. Sommige bomen worden meestal in het najaar geplant.

Er is niks te zien aan de zaailing, geen bloemen of bladeren. Is dat wel goed?

Houd er ook rekening mee dat een aangeleverde zaailing buiten de bloeitijd, meestal in het najaar en de winter, ook geen bloemen en vaak zelfs geen bladeren heeft. Deze komen pas tot bloei in de bij elke zaailing vermelde bloeitijd. Geef een pas ingegraven zaailing wekelijks water bij de stam als er gedurende een week geen regen valt. Geef de zaailing vooral de eerste maanden deze aandacht en uiteraard ook nog gedurende extreem droge periodes zoals de afgelopen zomers.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat een aantal soorten heesters, zoals een aantal magnolia soorten, pas na een paar jaar hun bloemenpracht gaan vertonen.

Ik wil graag geholpen worden bij het overplaatsen van de as en/of het ingraven van de urn en de zaailing, kan dat?

Ja, dat kan, hiervoor hebben wij de Plantbegeleiding . Ook inbegrepen hierin is desgewenst het ophalen van de as uit het crematorium.

Ik heb geen  (geschikte) tuin, kan ik dan ook een boom of heester laten groeien ?

Voor mensen zonder tuin is een aantal zaailingen in het assortiment opgenomen dat goed gedijt in een plantenbak. Een geschikte plantenbak heeft afmetingen van minimaal 80 cm hoog, 60 cm breed en 60 cm diep (of 60 cm diameter bij een ronde bak). Er is een viertal modellen speciaal ontwikkelde plantenbakken voor de BioGroeiUrn© leverbaar.

Een natuurlijke herinnering op op natuurbegraafplaats of in een natuurgebied, komen daar nog kosten bij?

Beheerders van terreinen waar u de urn wilt begraven willen graag zelf bepalen wat voor soort boom of heester er waar komt te staan. Dit om de kans te maximaliseren dat er een mooie herinnering uit gaat groeien. Ook gebruiken beheerders veelal geen zaailingen maar jonge bomen en leveren die zelf aan. Daarvoor gelden vaak andere prijzen dan op deze website vermeld staan.

Ik hoor dat resomeren er aan komt. Kan dat ook in de BioGroeiUrn©,  The Living Urn® en de  Bios Urn™ ?

Resomeren is het in een alkalische vloeistof laten oplossen van het lichaam. Wat aan vaste stof resteert is minerale as. Deze as is eveneens een goede voedingsbodem voor het laten groeien van een natuurlijke herinnering aan een dierbare overledene in de vorm van een boom of heester.

Welke boom of heester vormt de mooiste herinnering?

Als het idee van deze manier van natuurlijk herinneren u aanspreekt, is al gauw de vraag “Welke boom of heester?”. Daarvoor is een breed aanbod opgenomen in de website, dat u via een verkooppunt of direct in de webshop kunt aanschaffen. Uiteraard staat het u vrij om zelf elders een zaailing aan te schaffen. Tip daarbij is om niet bij grote tuincentra te doen. De prijs is vaak wel lager, maar dat geldt ook voor kwaliteit. Kleinschalige tuincentra van echte vakmensen, zoals de kwekers waarmee ik samenwerk, heeft de voorkeur.

Heeft u nog andere vragen?

Neem gerust contact op. Ik help u graag. Bellen is sneller: 06 55182365. Via de WhatsApp chatbox rechtsonder deze webpagina heeft u vrijwel altijd meteen contact.