Urnen waar een boom of heester uit groeit ter herinnering

Een boom of heester waarmee u of een dierbare voortleeft biedt jaar na jaar een mooie herinnering.

Hiervoor bied ik twee urnen aan die hetzelfde doel hebben: een duurzame herinnering aan een overledene laten groeien met de crematie-as als voedingsbodem:
 The Living Urn® en de Bios Urn™

The Living Urn®

The Living Urn® onderscheidt zich op drie vlakken van de Bios Urn™

  • de verpakking
  • de manier waarop de zaailing in wordt toegepast
  • de inhoud 

Klik op onderstaande afbeelding om meer informatie over The Living Urn® te lezen.The Livng Urn

De Bios Urn™

De Bios Urn™ is een tijdelijk omhulsel om een mooie boom of struik ter herinnering te laten groeien, met de crematie-as van een overledene als voedingsbodem. Elke in Nederland goed groeiende heester of boom kan gebruikt worden om een passende herinnering te creëren. Bij de keuze van een boom of heester is misschien de plantplek en grondsoort nog wel belangrijker dan de soort zelf. Immers, een vlinderstruik gedijt echt niet goed in een dennenbos.

De Bios Urn™ is een gepatenteerde uitvinding van het Spaanse bedrijf Estudi Moline in Barcelona. BiosUrna is Distributeur Nederland voor dit mooie product.

Bios-Urn-met-doos

De Bios Urn™, hoe werkt dat dan? 

 Stap 1:

Haal de urn uit de verpakking, verwijder het witte vel en open de deksel. In de deksel zitten twee zakjes: het zakje met de korreltjes is meststof. Strooi dat op de as nadat deze (zie stap 2) in de urn is gedaan. De inhoud van het andere zakje met bruine aarde kan na ingraven rondom de stam worden gestrooid. Dat houdt vocht vast.

Is er na het vullen van de as ruimte tussen de deksel (stap 3) en de as, vul dit dan aan met aarde uit het plantgat.

Stap 2:

Doe voorzichtig de as in de urn. De urn heeft normaal gesproken voldoende inhoud om alle as te gebruiken. Zo niet, strooi dan de resterende as in het plantgat voordat de urn in de grond wordt geplaatst of gebruik deze voor een andere manier van herinneren.

De deksel is in principe de plek waar het wortelbed van de zaailing in gaat. Past dit niet helemaal, haal dan voorzichtig wat aarde tussen de wortels uit totdat het past. Is de ‘kluit echt te groot, plaats dan het wortelbed zonder de deksel te gebruiken bovenop de urn. 

Stap 3:

In de meeste gevallen zal het wortelbed van de zaailing iets boven de rand van de deksel uitkomen. Graag een gat zo diep dat de bovenkant van het wortelbed net tegen de oppervlakte aan zit. Gooi een liter water op de bodem van het plantgat alvorens de urn er in te zetten. Vul de urn rondom aan met de aarde uit het plantgat. Duw de aarde goed aan zodat de urn en de stam van de zaailing mooi rechtop staat. Na het ingraven giet nogmaals tegen de stam van de zaailing een gieter met water rondom.

Niet zelf doen of doen met hulp?

Ik bied hiervoor de Plantbegeleiding aan.Plantbegeleiding

Vragen en antwoorden over de twee urnen waar een boom of heester uit groeit ter herinnering

Kan ik elke boom of struik laten groeien ?
Ja, dat kan, als deze boom/struik normaal gesproken in het Nederlandse klimaat en de grond waar u de urn begraaft, goed groeit. In de beschrijving bij elke zaailing staat beschreven in welke grondsoorten en op welke plek de boom of heester het beste tot zijn recht komt.

Mag ik een urn in mijn eigen tuin/op mijn eigen terrein begraven?
Ja, in de tuin van uw koophuis of op uw eigen terrein mag u The Living Urn®  of de Bios Urn™ ingraven. Uiteraard dient u met boomkeuzes rekening te houden van de grootte van uw tuin en/of het terrein (en de buren). Een beetje boom wordt volwassen al gauw 10-15 meter. Zie suggesties voor Bomen en Heesters. Er is ook een assortiment aan bomen dat niet zo groot wordt.

Wat doen asresten met de bodem waarin de urn begraven wordt?
Asresten bevatten alle benodigde mineralen en voedingsstoffen die nodig zijn voor een voorspoedige groei, zo heeft TNO onderzocht. Asresten zijn dus bevorderlijk voor elke grondsoort en bieden voedingsstoffen aan de wortels van de zaailing.

Ik heb de as van mijn overleden dierbare al een tijdje thuis staan. Kan ik die gebruiken om alsnog een mooie herinnering te laten groeien?
Ja, asresten verliezen nauwelijks hun voedingswaarden of minerale eigenschappen.

Past de as van een mens wel in deze urnen ?
Van een gemiddeld mens blijft na crematie ongeveer 2,5 tot 3,5 liter as over. Eventueel overgebleven as kan in het plantgat worden gestrooid voordat The Living Urn® of de Bios Urn™ wordt geplaatst.The Living Urn® kan 6 liter bevatten omdat daar ook plaats is ingeruimd voor het wortelbed van de zaailing. De Bios Urn™ kan maximaal 3 liter as bevatten. 

Moet ik alle as gebruiken ?
Nee, dat is niet noodzakelijk om de groei van de boom of heester goed te laten verlopen. Blijft er ruimte in over, vul deze dan aan met aarde van de grond waar de urn ingegraven wordt. Een gedeeltelijke andere as-bestemming is dus ook mogelijk.

Kan ik de as verdelen over meer dan één urn?
Uiteraard kan dat. De overblijvende ruimte in de urn onder het wortelbed wordt dan aangevuld met aarde uit het plantgat.

Wat als ik maar heel weinig as heb?
Dan is het aan te raden de Bios Urn™ te gebruiken. De as kan dan op de bodem van de deksel worden gestrooid alvorens daar het wortelbed op te plaatsen. De urn zelf vullen met aarde uit het plantgat, deksel op de urn plaatsen en geheel ingraven.

Wat kosten de biologisch afbreekbare urnen waar een boom of heester uit groeit ter herinnering?
De aanschaf van een Bios Urn™ kost € 136. The Living Urn kost € 175. Verzendkosten van een urn plus zaailing in één pakket bedragen € 7,25 overal in Nederland.

Daar komt bij de kosten van de zaailing, gemiddeld € 30, van de door u gekozen boom of heester. U vindt hier suggesties voor zaailingen van bomen en heesters.

Wanneer kan ik het beste een urn met een zaailing ingraven?
In principe is alleen een langdurige periode met vorst waardoor de grond bevroren is, niet echt geschikt om een urn met een zaailing in te graven.

Er is niks te zien aan de zaailing, geen bloemen of bladeren. Is dat wel goed?
Houd er ook rekening mee dat een aangeleverde zaailing buiten de bloeitijd, meestal late najaar en de winter, ook geen bloemen en vaak zelfs geen bladeren heeft. Deze komen pas tot bloei in de bij elke zaailing vermelde bloeitijd. Geef een pas ingegraven zaailing wekelijks water bij de stam als er gedurende een week geen regen valt. Geef de zaailing vooral de eerste maanden deze aandacht en uiteraard ook nog gedurende extreem droge periodes zoals de zomer van 2017.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat een aantal soorten heesters, zoals een aantal magnolia soorten, pas na een paar jaar hun bloemenpracht gaan vertonen.

Ik wil graag geholpen worden bij het overplaatsen van de as en/of het ingraven van de urn en de zaailing, kan dat?
Ja, dat kan, hiervoor hebben wij de Plantbegeleiding .

Ik heb geen tuin, wat nu?
Voor mensen zonder tuin is een Douglas Buiten Bloembak ontwikkeld met een daarbij passend assortiment zaailingen. Klik op de afbeelding hieronder voor overzicht van dit assortiment.Douglas Buiten Bloembak

Een natuurlijke herinnering op op natuurbegraafplaats of in een natuurgebied, komen daar nog kosten bij?
Beheerders van terreinen waar u de urn wilt begraven willen graag zelf bepalen wat voor soort boom of heester er waar komt te staan. Dit om de kans te maximaliseren dat er een mooie herinnering uit gaat groeien. Ook gebruiken beheerders veelal geen zaailingen maar jonge bomen en leveren die zelf aan. Daarvoor gelden vaak andere prijzen dan op deze website vermeld staan. 

Ik hoor dat resomeren er aan komt, kan dat ook in de Bios Urn™ en The Living Urn®?
Resomeren is het in een alkalische vloeistof laten oplossen van het lichaam. Wat aan vaste stof resteert is minerale as. Deze as is eveneens een goede voedingsbodem voor het laten groeien van een natuurlijke herinnering aan een dierbare overledene in de vorm van een boom of heester.

Welke boom of heester vormt de mooiste herinnering?

Als het idee van deze manier van natuurlijk herinneren u aanspreekt, is al gauw de vraag “Welke boom of heester?”. Daarvoor is een breed aanbod opgenomen in de website, dat u via een verkooppunt of direct in de webshop kunt aanschaffen. Uiteraard staat het u vrij om zelf elders een zaaqiling aan te schaffen. Tip daarbij is om niet bij grote tuincentra te doen. De prijs is vaak wel lager, maar dat geldt ook voor kwaliteit. Kleinschalige tuincentra van echte vakmensen, zoals de kweker waarmee ik samenwerk, heeft de voorkeur. 

Heeft u nog andere vragen?

Neem gerust contact op. Ik help u graag. Bellen is sneller: 06 55182365. Via de WhatsApp chatbox rechtsonder deze webpagina heeft u vrijwel altijd meteen contact.