Urnen waar een boom of heester uit groeit ter herinnering

Een boom of heester waarmee u of een dierbare voortleeft biedt jaar na jaar een mooie herinnering.

Hiervoor bied ik drie urnen aan die hetzelfde doel hebben: een duurzame herinnering aan een overledene laten groeien met de crematie-as als voedingsbodem:

De BioGroeiUrn©, de ‘levende urn’ van mycelium

 The Living Urn®

De Bios Urn™

Vragen en antwoorden over de toepassing van deze urnen

De BioGroeiUrn©

BioGroeiUrn©

Een zeer recente eigen ontwikkeling van BiosUrna in nauwe samenwerking met de bevlogen groene productontwikkelaar, Marcel Ellen, is de BioGroeiUrn©. Deze ‘levende urn’ is vervaardigd van mycelium, het web van schimmeldraden van paddenstoelen vermengd met houtvezel, hennep of ander biologisch restmateriaal.  Deze urn groeit in een speciaal daarvoor ontwikkelde mal in drie weken uit tot een urn waarin de as van overledene en het wortelbed van veel zaailingen past. De mal is met een 3D-printer vervaardigd uit afvalplastic. 

Dit groeiproces vergt veel aandacht en zorg. Als er bijvoorbeeld onbedoeld een andersoortige schimmel ontstaat dan goed is voor de stevigheid van de BioGroeiUrn©, moet opnieuw begonnen worden met het laten groeien van de urn in de mal. 

Extra voeding
Net als bij The Living Urn® en de Bios Urn™ haalt ook bij de BioGroeiUrn© de zaailing voedingswaarden uit de as van de overledene om zo tot een mooie duurzame herinnering uit te groeien. De BioGroeiUrn© biedt echter nog meer voeding. Mycelium zet allerlei afvalstoffen om in voedingstoffen voor de natuur en vormt zo langdurig een extra natuurlijke voedingsbodem voor alle gewassen. In deksel van de BioGroeiUrn© is gedroogde (reukloze) koemest verwerkt. Deze deksel wordt, na het ingraven van de urn op de plantplek, simpel verkruimeld en op de as gestrooid als extra voeding voor de zaailing. Binnen 50 dagen is de BioGroeiUrn© geheel opgenomen in de grond, voedt het mycelium de zaailing en de omliggende grond nog steeds.

Urn in een plantenbak? 
De BioGroeiUrn© wordt geadviseerd in combinatie met een plantenbak vanwege de relatief snelle natuurlijke afbraak en de toegevoegde voedingswaarde van het mycelium aan de potgrond.

Wat kost de BioGroeiUrn© ?

De BioGroeiUrn kost € 200 incl. 21% btw. De verzendkosten bedragen € 6,25 ex btw. De aangeschafte zaailing naar keuze wordt kosteloos verzonden.

Ik wil een BioGroeiUrn© bestellen

De levertijd is drie weken. Elke BioGroeiUrn© gaat na uw bestelling zijn groeiproces van myceliummengsel tot urn in. Ondanks de nauwkeurige bewaking tijdens het groeiproces, kan het voorkomen dat er tijdens het groeien van deze urn een foute schimmel verschijnt. Mocht dit het geval zijn dan wordt u zo spoedig mogelijk geïnformeerd wanneer een nieuwe urn is volgroeid en klaar om verzonden te worden.

U bestelt de BioGroeiUrn© rechtstreeks in de webshop door hierop te klikken of u bestelt via één van de verkooppunten of op internet

Bij elke verzonden BioGroeiUrn© zit een gebruiksinstructie. Deze kunt u ook hieronder downloaden.

gebruiksinstructies BioGroeiUrn

Ik wil het niet allemaal zelf doen, is er hulp beschikbaar?

Jazeker is dat er. Daarvoor bieden wij de Plantbegeleiding. Klik op onderstaand plaatje om samen met u te inventariseren hoe u dit voor u ziet. 
Plantbegeleiding

Eerst even overleggen over de BioGroeiUrn© met anderen?

De keuze voor welke vorm van herdenken dan ook, neemt u weloverwogen met alle betrokkenen. 

The Living Urn®

The Living Urn® onderscheidt zich op drie vlakken van de Bios Urn™

  • de verpakking
  • de manier waarop de zaailing in wordt toegepast
  • de inhoud 

The Livng Urn

In de continue zoektocht naar nóg meer duurzame producten, is The Living Urn® toegevoegd aan het assortiment van urnen die gebruikt worden om een natuurlijke herinnering aan een dierbare overledene te laten groeien.

The Living Urn® wordt geleverd in een koker van bamboe. Hierin kan de urn, na het vullen met de as van de overledene naar de bestemde plantplek vervoerd worden. Nadien kan deze koker gebruikt worden om andere herinneringen aan de overledene bewaard worden. Als daar andere bestemmingen voor zijn, kan de koker, evenals de deksel van The Living Urn®, met gerust hart bij het GFT-afval gedaan worden.

Hoe gaat dat dan met The Living Urn®?

The Living Urn® heeft een inhoud van 6 liter. Daardoor kan de as in de urn geplaatst worden en is er daarboven voldoende plaats voor het wortelbed van de gekozen zaailing. Is er ruimte over tussen de as en het wortelbed, vul dat dan aan met aarde uit het plantgat voordat u het wortelbed plaatst.

Als het wortelbed iets te breed is om in The Living Urn® te passen, haal dan voorzichtig aarde tussen de wortels uit totdat het wel past. Mocht het toch niet passen, een wortelbed wordt door de natuur elke keer anders vormgegeven, plaats dan de urn onder het wortelstelsel in het plantgat.

gebruiksinstructies The Living Urn

Ik wil het niet allemaal zelf doen, is er hulp beschikbaar?

Jazeker is dat er. Daarvoor bieden wij de Plantbegeleiding. Klik op onderstaand plaatje om samen met u te inventariseren hoe u dit voor u ziet. 
Plantbegeleiding

Wat kost The Living Urn®?

The Living Urn® kost € 175 incl. BTW. Verzendkosten overal in Nederland: € 6,25 ex btw. De zaailingen naar keuze worden kosteloos verzonden. 

Ik wil The Living Urn® kopen ter herinnering

U bestelt de Living Urn® rechtstreeks in de webshop door hierop te klikken of via de verkooppunten bij u in de buurt of op internet . De levertijd is 2 tot 5 werkdagen. Zaailingen en de The Living Urn® worden separaat verzonden.

The Living Urn® wordt exclusief door BiosUrna in Nederland geleverd.

De Bios Urn™

 

Bios-Urn-met-doos

De Bios Urn™ is een tijdelijk omhulsel om een mooie boom of struik ter herinnering te laten groeien, met de crematie-as van een overledene als voedingsbodem.

De Bios Urn™ is ontwikkeld met het idee om in de deksel, die de vorm heeft van een pillendoos, een zaad van een boom of heester te laten ontkiemen. Dat concept heeft de volgende ‘nadelen’:
– er zijn maar zeer beperkt zaden van bomen of heesters beschikbaar waardoor de keuze voor een bij de herinnering aan de overledene passende boom of heester zeer beperkt is;
– de kans op het zelf succesvol laten ontkiemen en uitgroeien van een zaad tot een zaailing en dan tot een volwassen boom of heester is zeer klein vanwege de specifieke klimatologische en omgevingseisen die er aan gesteld worden. Daarnaast is er in de eerste maanden niets te zien van de herinnering.

Daarom wordt, net als bij de The Living Urn® bij de meeste zaailingen de deksel niet gebruikt en wordt het wortelbed rechtstreeks op de Bios Urn™ geplaatst nadat deze is ingegraven. De wortels zoeken hun weg naar de as en halen daar de voedingsstoffen uit. 

De Bios Urn™ is een gepatenteerde uitvinding van het Spaanse bedrijf Estudi Moline in Barcelona. BiosUrna is Distributeur Nederland voor dit mooie product.

Wat kost een Bios Urn™ ?

De Bios Urn kost € 145 incl. btw. Verzendkosten bedragen € 6,25 ex btw. Bijbehorende zaailingen worden kosteloos verzonden. 

Ik wil een Bios Urn™ bestellen ter herinnering

U bestelt de Bios Urn rechtstreeks in de webshop door hierop te klikken of via één van de verkooppunten bij u in  de buurt of op internet. De levertijd is 2 tot 5 werkdagen. Zaailingen en de Bios Urn® worden separaat verzonden. 

Bij bestellen van een Bios Urn™ ontvangt u per mail een gebruiksinstructie.

U kunt deze ook hier downloaden:

Niet zelf doen of doen met hulp?

Ik bied hiervoor de Plantbegeleiding aan.Plantbegeleiding

Vragen en antwoorden over de drie urnen waar een boom of heester uit groeit ter herinnering

Kan ik elke boom of struik laten groeien ?
Ja, dat kan, als deze boom/struik normaal gesproken in het Nederlandse klimaat en de grond waar u de urn begraaft, goed groeit. In de beschrijving bij elke zaailing staat beschreven in welke grondsoorten en op welke plek de boom of heester het beste tot zijn recht komt. Bij de keuze van een boom of heester is misschien de plantplek en grondsoort nog wel belangrijker dan de soort zelf. Immers, een vlinderstruik gedijt echt niet goed in een dennenbos.

Mag ik een urn in mijn eigen tuin/op mijn eigen terrein begraven?
Ja, in de tuin van uw koophuis of op uw eigen terrein mag u de BioGroeiUrn© The Living Urn®  of de Bios Urn™ ingraven. Uiteraard dient u met boomkeuzes rekening te houden van de grootte van uw tuin en/of het terrein (en de buren). Sommige bomen worden volwassen al gauw 10-15 meter. Maar er zijn ook bomen die, mits gesnoeid, toi een meter of 4 a 5 in hoogte beperkt blijven. Zie suggesties voor Bomen en Heesters

Wat doen asresten met de bodem waarin de urn begraven wordt?
Asresten bevatten alle benodigde mineralen en voedingsstoffen die nodig zijn voor een voorspoedige groei, zo heeft TNO onderzocht. Asresten zijn dus bevorderlijk voor elke grondsoort en bieden voedingsstoffen aan de wortels van de zaailing.

Ik heb de as van mijn overleden dierbare al een tijdje thuis staan. Kan ik die gebruiken om alsnog een mooie herinnering te laten groeien?
Ja, asresten verliezen nauwelijks hun voedingswaarden of minerale eigenschappen.

Past de as van een mens wel in deze urnen ?
Van een gemiddeld mens blijft na crematie ongeveer 2,5 tot 3,5 liter as over. Eventueel overgebleven as kan in het plantgat worden gestrooid voordat The Living Urn® of de Bios Urn™ wordt geplaatst. The Living Urn®  en de BioGroeiUrn© kunnen 6 liter bevatten omdat daar ook plaats is ingeruimd voor het wortelbed van de zaailing. De Bios Urn™ kan maximaal 3 liter as bevatten. 

Moet ik alle as gebruiken ?
Nee, dat is niet noodzakelijk om de groei van de boom of heester goed te laten verlopen. Blijft er ruimte in over, vul deze dan aan met aarde van de grond waar de urn ingegraven wordt. Een gedeeltelijke andere asbestemming is dus ook mogelijk.

Kan ik de as verdelen over meer dan één urn?
Uiteraard kan dat. De overblijvende ruimte in de urn onder het wortelbed wordt dan aangevuld met aarde uit het plantgat.

Wat als ik maar heel weinig as heb?
Dan is het aan te raden de Bios Urn™ te gebruiken. De as kan dan op de bodem van de ‘pillendoosvormige’ deksel worden gestrooid alvorens daar het wortelbed op te plaatsen. De urn zelf vullen met aarde uit het plantgat, deksel op de urn plaatsen en geheel ingraven.

Wat kosten de biologisch afbreekbare urnen waar een boom of heester uit groeit ter herinnering?
De aanschaf van een Bios Urn™ kost € 145. The Living Urn kost € 175. De BioGroeiUrn© kost € 200. Verzendkosten van een urn plus zaailing bedragen € 6,25 ex btw overal in Nederland.

Daar komt bij de kosten van de zaailing, gemiddeld € 25, van de door u gekozen boom of heester. U vindt hier suggesties voor zaailingen van bomen en heesters.

Wanneer kan ik het beste een urn met een zaailing ingraven?
In principe is alleen een langdurige periode met vorst waardoor de grond bevroren is, niet echt geschikt om een urn met een zaailing in te graven. Houd er wel rekening mee dat in het late najaar en de winter de zaailing niet veel blad en zeker geen bloesem of bloemen zal hebben.

Er is niks te zien aan de zaailing, geen bloemen of bladeren. Is dat wel goed?
Houd er ook rekening mee dat een aangeleverde zaailing buiten de bloeitijd, meestal in het najaar en de winter, ook geen bloemen en vaak zelfs geen bladeren heeft. Deze komen pas tot bloei in de bij elke zaailing vermelde bloeitijd. Geef een pas ingegraven zaailing wekelijks water bij de stam als er gedurende een week geen regen valt. Geef de zaailing vooral de eerste maanden deze aandacht en uiteraard ook nog gedurende extreem droge periodes zoals de zomer van 2017.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat een aantal soorten heesters, zoals een aantal magnolia soorten, pas na een paar jaar hun bloemenpracht gaan vertonen.

Ik wil graag geholpen worden bij het overplaatsen van de as en/of het ingraven van de urn en de zaailing, kan dat?
Ja, dat kan, hiervoor hebben wij de Plantbegeleiding .

Ik heb geen tuin, wat nu?
Voor mensen zonder tuin is een aantal zaailingen in het assortiment opgenomen dat goed gedijt in een plantenbak. Een geschikte plantenbak heeft afmetingen van minimaal 80 cm hoog, 60 cm breed en 60 cm diep (of 60 cm diameter bij een ronde bak). Er is een viertal modellen speciaal ontwikkelde plantenbakken voor de BioGroeiUrn© leverbaar.

Een natuurlijke herinnering op op natuurbegraafplaats of in een natuurgebied, komen daar nog kosten bij?
Beheerders van terreinen waar u de urn wilt begraven willen graag zelf bepalen wat voor soort boom of heester er waar komt te staan. Dit om de kans te maximaliseren dat er een mooie herinnering uit gaat groeien. Ook gebruiken beheerders veelal geen zaailingen maar jonge bomen en leveren die zelf aan. Daarvoor gelden vaak andere prijzen dan op deze website vermeld staan. 

Ik hoor dat resomeren er aan komt. Kan dat ook in de BioGroeiUrn©, de  Bios Urn™ en The Living Urn®?
Resomeren is het in een alkalische vloeistof laten oplossen van het lichaam. Wat aan vaste stof resteert is minerale as. Deze as is eveneens een goede voedingsbodem voor het laten groeien van een natuurlijke herinnering aan een dierbare overledene in de vorm van een boom of heester.

Welke boom of heester vormt de mooiste herinnering?

Als het idee van deze manier van natuurlijk herinneren u aanspreekt, is al gauw de vraag “Welke boom of heester?”. Daarvoor is een breed aanbod opgenomen in de website, dat u via een verkooppunt of direct in de webshop kunt aanschaffen. Uiteraard staat het u vrij om zelf elders een zaailing aan te schaffen. Tip daarbij is om niet bij grote tuincentra te doen. De prijs is vaak wel lager, maar dat geldt ook voor kwaliteit. Kleinschalige tuincentra van echte vakmensen, zoals de kwekers waarmee ik samenwerk, heeft de voorkeur. 

Heeft u nog andere vragen?

Neem gerust contact op. Ik help u graag. Bellen is sneller: 06 55182365. Via de WhatsApp chatbox rechtsonder deze webpagina heeft u vrijwel altijd meteen contact.