Referenties

Uiteraard zijn de hieronder afgebeelde (anonieme) teksten en foto’s met uitdrukkelijke toestemming van de betrokken families gepubliceerd. Mocht uw hier toch iets aantreffen dat u liever niet (meer) of anders vermeld wilt hebben, laat het direct weten en bel mij op 06-55182365 of stuur een mail naar jaap@www.levennahetleven.nl .

Oma’s appelboom

omas appelboom

Op een grote uitvaartbeurs kwam een oma met kleindochter langs. Tas vol met reeds verzamelde folders. Toen het verhaal van de Bios Urn duidelijk was en ik ook de vraag of er een appelboom kon groeien uit de Bios Urn™ positief beantwoord had , was haar nuchtere constatering richting kleindochter: “Lieverd, laat al die andere folders maar hier achter, dit is wat ik wil. Dan eten jullie straks oma’s appeltaart”.

Vlinder…

vlinder

Soms gebeurt het helaas dat een baby kort na de geboorte overlijdt. Het jonge echtpaar dat dit vreselijks overkwam ging na verloop van tijd op zoek naar een mooie herinnering. In hun nog niet geheel aangelegde tuin is de as van  de baby met een Bios Urn de voedingsbodem voor een mooie roze vlinderstruik.

Rijsttafel en herinneren

gingko biloba

Een Indonesische familie wilde de herinnering aan het overleden familielid vormgeven met een Gingko biloba en gaf het plantingsritueel een mooie randje met een uitgebreide rijsttafel. ‘Zo doen wij dat, joh’ . Mooi als je dood, verdriet en leven kan vervlechten.

Papa boom

papa boom

 

Als je achterblijft met twee jonge kinderen als weduwe na een langdurig ziekbed van je echtgenoot en er alles aan doet om door te gaan met leven, is in je eigen tuin een mooie boom planten ter herinnering, een fijn gevoel. Op een mooie zomers voorjaarsdag deze jonge ‘Papa boom’ geplant, geholpen door de kinderen, zodat deze uitgroeit tot een mooie herinnering .

de boom van Ben

Ben boom

Ben leeft nog, geniet van zijn pensionering in het rustige Noord-Portugal. Toen hij hoorde van de Bios Urn™ vertelde hij zijn vrouw en kinderen dat hij gecremeerd wil worden en dat daarna de as met een Bios Urn™ met de zaailing van een kurkeik geplant moet gaan worden. ‘Dan is dat maar alvast geregeld’.

Motivatie hiervoor is tweeërlei: enerzijds geniet Ben nog volop van de geneugtes van het leven zoals een glas wijn op zijn tijd. Portugal is één van de grootste kurkproducenten ter wereld en alle lokale wijn wordt nog echt met een kurk gebotteld. Anderzijds is de kurkeik in Portugal een beschermde boomsoort, die tussen de 170 en 250 jaar kan worden en pas na 25 jaar de eerste kurk oplevert.

Ben heeft wel al de Bios Urn™ in huis en dat kan ook. Mits droog bewaard, is de Bios Urn™ onbeperkt houdbaar. Hopelijk gaat het nog heel lang duren voordat de jonge kurkeik aan zijn langdurige leven kan beginnen.

Ik wil hem bij me houden

binnenbak

 

De mevrouw had ruim de laatste 12 jaar voor haar echtgenoot gezorgd tot dat hij overleed. Op een uitvaartbeurs kwam ze in aanraking met de Bios Urn™. Zowel zij als haar broer vonden dat een mooie vorm van herinneren. De broer koos voor de Douglas Buiten Bloembak op zijn terras, ter herinnering aan zijn ook overleden echtgenote. Zijn zus wilde dat niet. Samen hebben we een mooie binnen bloembak uitgezocht en daarin de as van haar overleden echtgenoot verwerkt. Zij koos voor een bonsai boompje: blijft klein, groeit langzaam en heeft zo af en toe zorg nodig. Zoals ze dat zo lang en goed heeft gedaan.

 Mama had groene vingers

groene vingers jasmijn

‘Maar ik niet hoor’ zei de zoon door de telefoon toen we de Plantbegeleiding doorspraken. Dat is helemaal goed gekomen toen ik vertelde dat de Douglas Buiten Bloembak van een bewateringssysteem is voorzien en dat elke zaailing wordt geleverd met een uitgebreide beschrijving voor verzorging. De boeren jasmijn met dubbele bloemen begon al mooi te bloeien eind april. Na de bloei kan deze gesnoeid worden.

Weer bij elkaar

De ouders van dit echtpaar waren kort tijd na elkaar overleden, eerst vader. Zijn as was nog grotendeels zonder bestemming. Moeder had een vijgenboom in een pot op haar terras van de flat waar ze woonde staan. Die deed het echter niet zo goed en vroeg haar kinderen of zij hem wilde nemen. Dat deden ze en het jaar na de overname gaf de vijgenboom de eerste vruchten. Toen moeder daarna ook overleed was de keuze voor een Bios Urn waarin de as van beide ouders weer werden samengevoegd in een Douglas Buiten bloembak op maat met twee vijgenbomen, een mooie manier om hen samen te blijven herinneren.

Manu Keirse

Manu Keirse over herinneringsboom bij rouw

De in België en Nederland bekende rouwdeskundige Manu Keirse adviseert als één van de manieren om met rouw om te gaan is een boom of struik te planten ter herinnering.

Wanneer kan je de zaailing planten?

eik-die-uitloopt

In principe kan elke zaailing geplant worden op elk gewenst moment, zolang de grond niet stijf bevroren is.  Op 8 december 2019 is deze zaailing van een eik met een Bios Urn geplant. In het eerste voorjaar daarna loopt deze mooie herinneringsboom al uit.

Boom voor Jos

boom voor Jos

Met de familie zelf een boom voor de veel te jong overleden Jos planten in de prachtige tuin van het ouderlijk huis. Die wens is in vervulling gegaan. De takken van deze boom kleuren op een gegeven moment rood. Dat was de lievelingskleur van Jos.