Suggesties voor zaailingen

De zaailingen van heesters en bomen die hieronder beschreven zijn, zijn allemaal in de volle grond gekweekt door kleinschalige kwaliteitskwekers die kwaliteit boven kwantiteit stellen bij hun producten. Bij kweken in kassen wordt de optimale groei-omstandigheden nagebootst, echter niet altijd het wisselvallige Hollandse klimaat. In de volle grond gekweekte zaailingen zijn daarom veelal sterker dan in de kas gekweekte exemplaren. Daardoor is de kans het grootst dat hieruit een mooie natuurlijke herinnering uit groeit.

‘Het lijkt wel een dode tak’

Als u een zaailing in het najaar (zo vanaf half oktober) tot het vroege voorjaar (begin april) geleverd krijgt, heeft deze vrijwel altijd geen bloemen of zelfs geen bladeren. Kijk even naar buiten in de natuur en u ziet hetzelfde. Sapstromen zijn in rust, energie wordt gespaard om in de bloei- en groeitijd weer volop aan de slag te gaan. Maar wees gerust, u heeft een goede zaailing als natuurlijke herinnering die het mooi gaat doen als de bloeitijd komt. Bij elke zaailing staat beschreven wanneer deze bloeit. Houd er ook rekening mee dat sommige soorten pas na een paar jaar gaan bloeien, zoals magnolia’s. Als dat zo is, staat het vermeld bij de beschrijving per zaailing in het te downloaden Inspiratieboek Zaailingen.

Assortiment zaailingen

Het assortiment aan zaailingen is onderverdeeld aan de plaats waar u der herinnering wil laten groeien. Bij elke zaailing staat een uitgebreide beschrijving. Een aantal heesters en bomen komt in meer dan één categorie voor. Omdat bijvoorbeeld een boom die geschikt is voor een kleine tuin ook goed gedijt in een middelgrote tuin.

NB U bent uiteraard niet verplicht om een zaailing via deze website te bestellen. Als u lokaal een zaailing wilt aanschaffen die u mooi en goed vindt, neemt u dan deze om zo de herinnering vorm te geven.

Tip: ga echter wel alleen, net als ik, in zee met een betrouwbare kweker die kwaliteit en niet kwantiteit van het aanbod hoog in zijn of haar vaandel heeft staan. Dan is de kans het grootst dat de zaailing uitgroeit tot de mooie natuurlijke herinnering aan de overledene.

Klik op de afbeelding van uw keuze en u komt direct in dat gedeelte van de webshop waar dit assortiment beschreven staat.

 

Toch iets anders?

Het kan uiteraard zijn dat u iets anders wilt laten groeien als herinnering dan in het assortiment wordt aangeboden. Ervaring leert dat in vrijwel alle gevallen er een passende oplossing kan worden aangeboden. Neem hiervoor graag even direct contact op (tel 06 55182365) en ik help u graag om tot de juiste keuze te komen die past bij de herinnering.

Even rustig bekijken wat ik wil

De beslissing welke soort boom of heester de herinnering aan de overledene het mooiste weergeeft is eentje waar u over nadenkt, overlegt. Om het eenvoudig te maken kunt u door op onderstaande button te klikken een pdf inzien en/of downloaden met het actuele aanbod aan zaailingen.Download-Inspiratieboek-zaailingeBekijk de actuele prijzen van alle zaailingen in dit overzicht: 

download-prijsoverzicht-zaailingen

In de webshop staan per zaailing de geldende prijs vermeld.

Herinnering op een natuurbegraafplaats of ander ander natuurgebied

Een aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland biedt de mogelijkheid om een herinneringsboom te planten in het natuurgebied waar deze begraafplaats zich bevindt. Net als met een natuurgraf komt er geen permanente markering dat dit uw herinneringsboom is. Ook een aantal natuurgebieden bieden zo nu en dan ruimte hiervoor.

Jonge boom

jong boompje

Er wordt op natuurbegraafplaatsen en in natuurgebieden geen zaailing geplant, maar een jonge boom. Een zaailing is een veel te verleidelijk smakelijk hapje voor rondlopend wild. Daarnaast bepaalt de beheerder van zo een natuurgebied of natuurbegraafplaats welke soort boom er mag worden geplant en waar. Daarmee waarborgt de beheerder de optimale groei en bloei van een te planten boom, rekening houdend met de gewenste diversiteit van het natuurgebied. Ook leveren zij altijd zelf de jonge boom. De kosten daarvan vraagt u aan bij de natuurbegraafplaats of de beheerder van het natuurgebied van uw keuze.

Hetzelfde beleid wordt gevoerd door beheerders van natuurgebieden, zoals Natuurmonumenten. In spaarzame gevallen zijn zij bereid een herinneringsboom te planten. Naast de hiervoor genoemde voorwaarden, bepaalt Natuurmonumenten ook de datum. Áls Natuurmonumenten hieraan meewerkt, spannen zij zich er ook voor in de boom zo lang en mooi mogelijk te laten groeien en bloeien.

Dat ziet toch niemand…?

bomen-bos-zien

Het is wellicht best verleidelijk om zelf aan de slag te gaan in een natuurgebied en een boom te gaan planten met daaronder de Bios Urn™ of The Living Urn®. Dit is echter sterk af te raden. U loopt het risico dat de beheerder merkt dat er een boom is bij geplant en zal die dan zonder meer verwijderen. En dat was toch niet de bedoeling van een mooie natuurlijke herinnering aan uw dierbare? Vraag altijd toestemming aan de eigenaar/beheerder van een natuurgebied als u zo de herinnering vorm wilt geven. Ervaring leert dat in een groot aantal gevallen er toestemming gegeven wordt als er geen kenmerken zijn toegevoegd aan aan de te planten boom en de plantplek.

Plantbegeleiding

Plantbegeleiding

Bij elke geleverde zaailing zit een beschrijving voor planten en verzorgen van de zaailing. Mocht u het planten van de zaailing met een Bios Urn™ of The Living Urn® , waarbij ook het overdoen van de as in de urn bij komt kijken, niet helemaal zelf willen uitvoeren, besteedt u dit dan uit met de Plantbegeleiding. U bepaalt zelf wat u zelf doet en waarmee u geholpen wilt worden.