Een aantal mensen is gezegend met een mooie grote tuin: een prachtige plek voor het laten groeien van een mooie herinnering aan een overledene. De bomen die hieronder staan beschreven, groeien, na gemiddeld 10 jaar, uit tot 10-12 meter maximaal. In een grote tuin is altijd plek voor het assortiment heesters en bomen voor kleine tuinen, waar u ook uit kunt kiezen uiteraard.

Levertijd:
Sommige zaailingen van middelgrote bomen hebben een aangepaste levertijd als dit bij een soort vermeld staat. Staat geen levertijd vermeld,is de standaard levertijd (met of zonder Bios Urn™) de gebruikelijke 2 tot 5 werkdagen.

Staat in het aanbod de boom van uw keuze er niet bij, is één telefoontje (06 109 176 01) naar Dick Dorland van Veluwebomen voldoende om er voor te zorgen dat er in samenspraak de juiste keuze wordt gemaakt om de gewenste invulling van de natuurlijke herinnering vorm te geven. Ook is Dick uiteraard beschikbaar om met deskundige raad en daad bij te staan bij een geschikte keuze uit het assortiment.

                                   Hartjesboom-Cercidiphyllum-japonicum                          

Hartjesboom - Cercidiphyllum

Voor wie:
De naam verraadt het al een beetje: voor een hartelijk persoon. Voor iemand aan wie je zoete herinneringen overhoudt en in het voorjaar (april) jarig was of die tijd erg fijn vond.

Kenmerken:
De hartjesboom is een bladverliezende boom die vaak meerstammig of, met een harttak, éénstammig groeit. Hij is winterhard en kleurt in de herfst prachtig geeloranje. De naam komt van de vorm van de bladeren. Inheems is de hartjesboom in Japan en China. Hij wordt in Japan als heilige boom vereerd en vaak in de nabijheid van tempels geplant. De gevallen bladeren ruiken zoetig naar koek. Daarom wordt hij in Duitsland ‘Kuchenbaum’ genoemd. De hartjesboom is een snelle groeier. De boom wordt ook Judasboom genoemd. Bomen met een harttak worden in de loop van hun groei geleid: de onderste takken worden weggesnoeid (opkronen) als de boom hoger is dan drie meter of meer. Een eventuele dubbele harttak wordt ook weggesnoeid. Snoeien vindt plaats in de herfst tot einde winter. Dood hout of bevroren hout wordt in het voorjaar weggesnoeid.

Bloeitijd: april

Grondsoort: Zandgrond heeft hij het liefst, maar in andere grondsoorten groeit hij ook

Standplaats: Half schaduw/schaduw 

Hoogte: Na 10 jaar kan de hartjesboom 10 meter worden met een brede kroon, maar is ook prima korter te houden met goede snoei.

Foto: Jonge Cercidiphyllum japonicum boom/heester.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.                                               

japanse-notenboom-gingko-biloba

Japanse notenboom - Gingko biloba

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand met associaties in het Verre Oosten, die bezig was met geneeskunst, een oersterk persoon die op latere leeftijd tot bloei kwam of heel lang een vol bloeiend bestaan heeft gehad. Iemand die zich overal thuis voelde. 

Kenmerken
De Gingko vindt zijn oorsprong in China. In de 9e eeuw is de boom geïmporteerd in Japan waar hij veel bij tempels werd aangeplant. Daar wordt hij dan ook tempelboom genoemd. In de 18e eeuw is de boom ook naar Europa en Noord-Amerika gebracht. Hier is de boom nu een bekende verschijning.

De Ginkgo geldt als een zeer sterke boom. Zes exemplaren overleefde zelfs de atoombom in 1945 in Hiroshima. Ook kan de boom goed tegen vorst. 

Aan de Ginkgo wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Zogenaamde flavonglycosiden en terpeenlactonen in het blad zorgen voor een betere doorbloeding dat zijn uitwerking heeft tegen verschillende aandoeningen. Vooral heeft het een stimulerende werking van de hersenen en is zodoende een probaat middel tegen geheugenverlies en beginnende dementie. 

Bloeitijd: De Japanse Notenboom bloeit pas na 20 jaar. Dan kan ook worden vastgesteld of het een mannelijk of een vrouwelijk exemplaar is 

Grondsoort: Alle grondsoorten 

Standplaats: Geen speciale eisen. Na verloop van tijd is deze boom zelfs brandbestendig.

Hoogte: De Japanse Notenboom staat ook vermeld bij 'Grote bomen', maar kan ook prima korter gehouden worden dan de 25 meter tot waar hij kan doorgroeien.

Foto: Oude volwassen Gingko biloba.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.  

Osagedoorn-Maclura-pomifera

Osagedoorn - Maclura-pomifera

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die door het leven getekend is, maar daar niet echt onder heeft geleden.

Kenmerken:
De osagedoorn is een plant uit de moerbeifamilie. In zijn land van oorsprong, de Verenigde Staten van Amerika, staat de soort bekend onder de naam van "Osage orange", omdat de vorm van de vrucht enigszins aan een sinaasappel doet denken en omdat het verspreidingsgebied ten dele samenvalt met het stamgebied der Osage-Indianen.

 In de Krim waar de boom algemeen voorkomt in straten en parken, worden de vruchten aangewend voor het bereiden van (natuur)geneeskundige tinctuur en zalf.

 Diverse Indianenstammen gebruikten het sap van de vruchten van de osagedoorn als bindmiddel voor de verf waarmee ze zich insmeerden als zij op oorlogspad gingen en het hout voor het maken van bogen. Het hout werd door de blanken wel gebruikt voor spoorwegbielzen. Een hypothese is dat de grote schijnvruchten vroeger gegeten werden door een groot dier: de ongeveer 10.000 jaar geleden is uitgestorven: de grondluiaard.

Bloeitijd: juni,  Niet zo zeer vanwege de bloemen mooi maar de aparte bladeren. Daarnaast krijgt de stam na verloop van jaren door de bijzondere scheuren een mooi doorleefd uiterlijk. 

Grondsoort: Liefst kalkhoudend, en vruchtbaar 

Standplaats: Bij voorkeur in de volle zon. De jonge boom is echter wel iets vorst- en windgevoelig. De volwassen boom krijgt een brede kroon, dus een iets ruime tuin is wel noodzakelijk.

Hoogte: De osagedoorn kan uitgroeien tot 15 meter hoogte, maar is goed korter te houden met goede snoei.

Foto: Volwassen Maclura-pomifera boom.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.  

Levertijd: in overleg met Veluwebomen. Neem contact op met Dick Dorland (Tel: 06 109 176 01 van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 21:00 uur, zaterdag van 09:00 tot 12:00) voor levertijd of eventueel een passend alternatief.

Vaantjesboom-Davidia-involucrata

Vaantjesboom - Davidia involucrata

Voor wie:
Ter herinnering aan een laatbloeier, waar mensen troost bij vonden. 

Kenmerken:
De vaantjesboom of zakdoekenboom is een loofboom. De boom is bekend om zijn bloeiwijze, waarbij de twee grote schutbladen aan zakdoekjes doen denken. De volle bloei komt pas na 15 jaar tot zijn recht.

Bloeitijd: De vaantjesboom bloeit in mei-juni. 

Grondsoort: De meeste grondsoorten alleen niet op te vochtige zware (klei-)grond 

Standplaats: Volle zon of halfschaduw

Hoogte: Hij kan uitgroeien tot 15 meter met een kroon tot 5 meter breed, maar is met goede snoei korter en smaller te houden.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.  

/Beverboom-witte-bloesem-Magnolia-kobus 

Beverboom (witte bloesem) Magnolia kobus

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, hield van roze en jarig was in mei/juni of aan die periode in het jaar goede herinneringen had (vakantie of zo). Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde. Iemand die meer van wit dan van roze hield.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom. Na de bloei verschijnen donkerrode zaaddozen. Bij rijping komt het rozerode zaad naar buiten. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden.

Bloeitijd: April-mei 

Grondsoort: Alle grondsoorten 

Standplaats: Zon/half schaduw 

Hoogte na 10 jaar: 3 tot 5 meter. De magnolia wil bij niet snoeien wel breed uitlopen.

Foto: Volwassen Magnolia kobus boom in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.  

Levertijd: in overleg met Veluwebomen. Neem contact op met Dick Dorland (Tel: 06 109 176 01 van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 21:00 uur, zaterdag van 09:00 tot 12:00) voor levertijd of eventueel een passend alternatief.

 Taxus-Taxus-Baccata

Taxus - Taxus Baccata

Voor wie:
In de Keltische cultuur werd hij al gebruikt als 'poortwachter' (geestwerend). De taxus staat symbool voor de verbinding tussen leven en dood. Het begrip 'eeuwigheid' is hier in verborgen. Enkele sleutelwoorden bij de taxus zijn: bemiddelaar tussen deze en de andere realiteit, dood en wedergeboorte, krachtige bescherming, zeer wijs, eeuwigheid, soepelheid en verandering, wachter van de tijd.

Kenmerken
De taxus of venijnboom zie je veel gebruikt worden op begraafplaatsen. Deze langzame groeier kan ontzettend oud worden. De venijnboom van Fortingall wordt door sommigen beschouwd als de oudste nog levende boom.

De giftige bestanddelen van de venijnboom worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. In feite is taxus het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker (merknaam taxol). 

Bloeitijd: maart, april 

Grondsoort: Alle, mits enigszins doorlatend 

Standplaats: Half schaduw of schaduw kan hij goed aan, maar geniet ook van de zon 

Hoogte: Uiteindelijk kan een taxus ongesnoeid 10 tot 15 meter worden waarbij de kroon breed uitzet, maar door de langzame groei is deze boom goed korter te houden.

Foto: foto van een volwassen taxus

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.  

rode-esdoorn-acer-rubrum-autumn-flame 

Rode Esdoorn herfst vlam
Acer rubrum 'Autumn Flame

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die in de herfst van het leven het meest opviel en zeer beschermend was voor degenen die hem of haar nabij stonden.

De Japanse betekenis voor esdoorn is: bescherming tegen onheil. In de Keltische cultuur staat de esdoorn symbool voor onafhankelijkheid.

Kenmerken:
De Acer rubrum 'Autum Flame' relatief kleine boom die een hoogte kan bereiken van 8-10 meter. Daarom kan deze boom ook toegepast worden in de kleinere tuin. De jonge twijgen zijn opvallend rood van keur. Het blad van de Acer rubrum 'Autum Flame' is groen en verkleurt in de herfst naar oranje rood tot donkerrood.De  boom is goed winterhard.

Bloeitijd: maart – april.

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zon/half schaduw.  

Hoogte na 10 jaar: 8 tot 10 meter.

Foto: Jonge Acer rubrum 'Autumn Flame in herfst kleuren.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.

 Magnolia-Magnolia-Heaven-Scent  

Magnolia - Magnolia Heaven Scent

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand, die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, jarig was in mei/juni of aan een bepaalde periode in het jaar goede herinneringen had. Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Krachtig groeiende, opgaande boomvorm. De Magnolia Heaven Scent  bloeit roze/wit, met opstaande bloemen(april-mei). De Magnolia Heaven Scent bloeit voor de bladontwikkeling De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij hele late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden. Magnolia Magnolia Heaven Scent boom is zeer winterhard.

Bloeitijd: april - mei

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zon/halfschaduw. 

Hoogte na 10 jaar: 8 tot 10 meter.

Foto: jonge Magnolia Heaven Scent met rechtsonder detailfoto van de bloesem.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 50,00 incl. 6% BTW.
Sunday the 21st - Copyright BiosUrna 2015 - 2018 - Bios Urn voor dieren