Een aantal mensen is gezegend met een mooie grote tuin: een prachtige plek voor het laten groeien van een mooie herinnering aan een overledene. De bomen die hieronder staan beschreven, groeien, na gemiddeld 10 jaar, uit tot 10-12 meter maximaal. In een grotere tuin is altijd plek voor het assortiment heesters en bomen voor kleine tuinen, waar u ook uit kunt kiezen uiteraard.

Levertijd:
Sommige zaailingen van middelgrote bomen hebben een aangepaste levertijd als dit bij een soort vermeld staat. Staat geen levertijd vermeld,is de standaard levertijd (met of zonder Bios Urn™) de gebruikelijke 2 tot 5 werkdagen.

Staat in het aanbod de boom van uw keuze er niet bij, is één telefoontje (06 109 176 01) naar Dick Dorland van Veluwebomen voldoende om er voor te zorgen dat er in samenspraak de juiste keuze wordt gemaakt om de gewenste invulling van de natuurlijke herinnering vorm te geven. Ook is Dick uiteraard beschikbaar om met deskundige raad en daad bij te staan bij een geschikte keuze uit het assortiment.

Beverboom - Magnolia loebneri Leonard Messel

Beverboom-loebneri-Leonard-Messel-Magnolia-loebneri-Leonard-Messi

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, hield van roze en jarig was in april/mei of aan die periode in het jaar goede herinneringen had (vakantie of zo). Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom. Na de bloei verschijnen donkerrode zaaddozen. Bij rijping komt het rozerode zaad naar buiten. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden.

Bloeitijd: half april-mei.

Grondsoort: Vochthoudende humusrijke, luchtige, licht zurige grond.

Standplaats: Zon

Hoogte na 10 jaar: 3 tot 6 meter. De magnolia wil bij niet snoeien wel breed uitlopen.

Foto: Volwassen Magnolia loebneri 'Merril' heester in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  
  

Hartjesboom - Cercidiphyllum

Hartjesboom-Cercidiphyllum-japonicum

Voor wie:
De naam verraadt het al een beetje: voor een hartelijk persoon. Voor iemand aan wie je zoete herinneringen overhoudt en in het voorjaar (april) jarig was of die tijd erg fijn vond.

Kenmerken:
De hartjesboom is een bladverliezende boom die vaak meerstammig of, met een harttak, éénstammig groeit. Hij is winterhard en kleurt in de herfst prachtig geeloranje. De naam komt van de vorm van de bladeren. Inheems is de hartjesboom in Japan en China. Hij wordt in Japan als heilige boom vereerd en vaak in de nabijheid van tempels geplant. De gevallen bladeren ruiken zoetig naar koek. Daarom wordt hij in Duitsland ‘Kuchenbaum’ genoemd. De hartjesboom is een snelle groeier. De boom wordt ook Judasboom genoemd. Bomen met een harttak worden in de loop van hun groei geleid: de onderste takken worden weggesnoeid (opkronen) als de boom hoger is dan drie meter of meer. Een eventuele dubbele harttak wordt ook weggesnoeid. Snoeien vindt plaats in de herfst tot einde winter. Dood hout of bevroren hout wordt in het voorjaar weggesnoeid.

Bloeitijd: april

Grondsoort: Zandgrond heeft hij het liefst, maar in andere grondsoorten groeit hij ook

Standplaats: Half schaduw/schaduw 

Hoogte: Na 10 jaar kan de hartjesboom 10 meter worden met een brede kroon, maar is ook prima korter te houden met goede snoei.

Foto: Jonge Cercidiphyllum japonicum boom/heester.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 35,00 incl. 9% BTW.                                               

Japanse notenboom - Gingko biloba

japanse-notenboom-gingko-biloba

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand met associaties in het Verre Oosten, die bezig was met geneeskunst, een oersterk persoon die op latere leeftijd tot bloei kwam of heel lang een vol bloeiend bestaan heeft gehad. Iemand die zich overal thuis voelde. 

Kenmerken
De Gingko vindt zijn oorsprong in China. In de 9e eeuw is de boom geïmporteerd in Japan waar hij veel bij tempels werd aangeplant. Daar wordt hij dan ook tempelboom genoemd. In de 18e eeuw is de boom ook naar Europa en Noord-Amerika gebracht. Hier is de boom nu een bekende verschijning.

De Ginkgo geldt als een zeer sterke boom. Zes exemplaren overleefde zelfs de atoombom in 1945 in Hiroshima. Ook kan de boom goed tegen vorst. 

Aan de Ginkgo wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Zogenaamde flavonglycosiden en terpeenlactonen in het blad zorgen voor een betere doorbloeding dat zijn uitwerking heeft tegen verschillende aandoeningen. Vooral heeft het een stimulerende werking van de hersenen en is zodoende een probaat middel tegen geheugenverlies en beginnende dementie. 

Bloeitijd: De Japanse Notenboom bloeit pas na 20 jaar. Dan kan ook worden vastgesteld of het een mannelijk of een vrouwelijk exemplaar is 

Grondsoort: Alle grondsoorten 

Standplaats: Geen speciale eisen. Na verloop van tijd is deze boom zelfs brandbestendig.

Hoogte: De Japanse Notenboom staat ook vermeld bij 'Grote bomen', maar kan ook prima korter gehouden worden dan de 25 meter tot waar hij kan doorgroeien.

Foto: Oude volwassen Gingko biloba.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 35,00 incl. 9% BTW.  

Osagedoorn - Maclura-pomifera

Osagedoorn-Maclura-pomifera

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die door het leven getekend is, maar daar niet echt onder heeft geleden.

Kenmerken:
De osagedoorn is een plant uit de moerbeifamilie. In zijn land van oorsprong, de Verenigde Staten van Amerika, staat de soort bekend onder de naam van "Osage orange", omdat de vorm van de vrucht enigszins aan een sinaasappel doet denken en omdat het verspreidingsgebied ten dele samenvalt met het stamgebied der Osage-Indianen.

 In de Krim waar de boom algemeen voorkomt in straten en parken, worden de vruchten aangewend voor het bereiden van (natuur)geneeskundige tinctuur en zalf.

 Diverse Indianenstammen gebruikten het sap van de vruchten van de osagedoorn als bindmiddel voor de verf waarmee ze zich insmeerden als zij op oorlogspad gingen en het hout voor het maken van bogen. Het hout werd door de blanken wel gebruikt voor spoorwegbielzen. Een hypothese is dat de grote schijnvruchten vroeger gegeten werden door een groot dier: de ongeveer 10.000 jaar geleden is uitgestorven: de grondluiaard.

Bloeitijd: juni,  Niet zo zeer vanwege de bloemen mooi maar de aparte bladeren. Daarnaast krijgt de stam na verloop van jaren door de bijzondere scheuren een mooi doorleefd uiterlijk. 

Grondsoort: Liefst kalkhoudend, en vruchtbaar 

Standplaats: Bij voorkeur in de volle zon. De jonge boom is echter wel iets vorst- en windgevoelig. De volwassen boom krijgt een brede kroon, dus een iets ruime tuin is wel noodzakelijk.

Hoogte: De osagedoorn kan uitgroeien tot 15 meter hoogte, maar is goed korter te houden met goede snoei.

Foto: Volwassen Maclura-pomifera boom.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 35,00 incl. 9% BTW.  

Vaantjesboom - Davidia involucrata

Vaantjesboom-Davidia-involucrata

Voor wie:
Ter herinnering aan een laatbloeier, waar mensen troost bij vonden. 

Kenmerken:
De vaantjesboom of zakdoekenboom is een loofboom. De boom is bekend om zijn bloeiwijze, waarbij de twee grote schutbladen aan zakdoekjes doen denken. De volle bloei komt pas na 15 jaar tot zijn recht.

Bloeitijd: De vaantjesboom bloeit in mei-juni. 

Grondsoort: De meeste grondsoorten alleen niet op te vochtige zware (klei-)grond 

Standplaats: Volle zon of halfschaduw

Hoogte: Hij kan uitgroeien tot 15 meter met een kroon tot 5 meter breed, maar is met goede snoei korter en smaller te houden.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 35,00 incl. 6% BTW.  

Taxus - Taxus Baccata

Taxus-Taxus-Baccata

Voor wie:
In de Keltische cultuur werd hij al gebruikt als 'poortwachter' (geestwerend). De taxus staat symbool voor de verbinding tussen leven en dood. Het begrip 'eeuwigheid' is hier in verborgen. Enkele sleutelwoorden bij de taxus zijn: bemiddelaar tussen deze en de andere realiteit, dood en wedergeboorte, krachtige bescherming, zeer wijs, eeuwigheid, soepelheid en verandering, wachter van de tijd.

Kenmerken
De taxus of venijnboom zie je veel gebruikt worden op begraafplaatsen. Deze langzame groeier kan ontzettend oud worden. De venijnboom van Fortingall wordt door sommigen beschouwd als de oudste nog levende boom.

De giftige bestanddelen van de venijnboom worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. In feite is taxus het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker (merknaam taxol). 

Bloeitijd: maart, april 

Grondsoort: Alle, mits enigszins doorlatend 

Standplaats: Half schaduw of schaduw kan hij goed aan, maar geniet ook van de zon 

Hoogte: Uiteindelijk kan een taxus ongesnoeid 10 tot 15 meter worden waarbij de kroon breed uitzet, maar door de langzame groei is deze boom goed korter te houden.

Foto: foto van een volwassen taxus

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  

Levertijd:
Op aanvraag

Beverboom (witte bloesem) Magnolia kobus

/Beverboom-witte-bloesem-Magnolia-kobus

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, hield van roze en jarig was in mei/juni of aan die periode in het jaar goede herinneringen had (vakantie of zo). Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde. Iemand die meer van wit dan van roze hield.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom. Na de bloei verschijnen donkerrode zaaddozen. Bij rijping komt het rozerode zaad naar buiten. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden.

Bloeitijd: April-mei 

Grondsoort: Alle grondsoorten 

Standplaats: Zon/half schaduw 

Hoogte na 10 jaar: 3 tot 5 meter. De magnolia wil bij niet snoeien wel breed uitlopen.

Foto: Volwassen Magnolia kobus boom in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 35,00 incl. 9% BTW.  

Rode Esdoorn herfst vlam
Acer rubrum 'Autumn Flame

rode-esdoorn-acer-rubrum-autumn-flame

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die in de herfst van het leven het meest opviel en zeer beschermend was voor degenen die hem of haar nabij stonden.

De Japanse betekenis voor esdoorn is: bescherming tegen onheil. In de Keltische cultuur staat de esdoorn symbool voor onafhankelijkheid.

Kenmerken:
De Acer rubrum 'Autum Flame' relatief kleine boom die een hoogte kan bereiken van 8-10 meter. Daarom kan deze boom ook toegepast worden in de kleinere tuin. De jonge twijgen zijn opvallend rood van keur. Het blad van de Acer rubrum 'Autum Flame' is groen en verkleurt in de herfst naar oranje rood tot donkerrood.De  boom is goed winterhard.

Bloeitijd: maart – april.

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zon/half schaduw.  

Hoogte na 10 jaar: 8 tot 10 meter.

Foto: Jonge Acer rubrum 'Autumn Flame in herfst kleuren.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Magnolia - Magnolia Heaven Scent

Magnolia-Magnolia-Heaven-Scent

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand, die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, jarig was in mei/juni of aan een bepaalde periode in het jaar goede herinneringen had. Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Krachtig groeiende, opgaande boomvorm. De Magnolia Heaven Scent  bloeit roze/wit, met opstaande bloemen(april-mei). De Magnolia Heaven Scent bloeit voor de bladontwikkeling De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij hele late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden. Magnolia Magnolia Heaven Scent boom is zeer winterhard.

Bloeitijd: april - mei

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zon/halfschaduw. 

Hoogte na 10 jaar: 8 tot 10 meter.

Foto: jonge Magnolia Heaven Scent met rechtsonder detailfoto van de bloesem.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Beverboom - Magnolia loebneri 'Merril'

Beverboom-roze-bloesem-Magnolia-loebneri-Merril

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, hield van roze en jarig was in april/mei of aan die periode in het jaar goede herinneringen had (vakantie of zo). Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom. Na de bloei verschijnen donkerrode zaaddozen. Bij rijping komt het rozerode zaad naar buiten. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden.

Bloeitijd: April-mei.

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zon/half schaduw.

Hoogte na 10 jaar: 3 tot 5 meter. De magnolia wil bij niet snoeien wel breed uitlopen.

Foto: Volwassen Magnolia loebneri 'Merril' heester in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  
Beverboom - Magnolia ‘Sunsation’

Beverboom-Magnolia-Sunsation

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die al relatief vroeg tot volle bloei kwam, hield van geel en jarig was in april/mei of aan die periode in het jaar goede herinneringen had. Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom. Na de bloei verschijnen gele zaaddozen. Bij rijping komt het gele zaad naar buiten. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden.

Bloeitijd: april-mei.

Grondsoort: alle grondsoorten.

Standplaats: Zon

Hoogte na 10 jaar: 3 tot 5 meter. Deze magnolia groeit smal, zuilvorming.

Foto: Bloem van de Magnolia ‘Sunsation’

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 40,00 incl. 9% BTW.  
Beverboom - Magnolia Brooklynensis ‘Yellow Bird’

Beverboom-magnolia-brooklynensis-yellow-bird

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, het leven van de zonnige kant bekeek, ook als er wat tegenwind was. Iemand die jarig was in mei/juni of aan die periode in het jaar goede herinneringen had. Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom met een piramidale tot eivormige kroon. Na de bloei verschijnen gele zaaddozen. De heldergele bloemen zijn 7,5 tot 10 cm groot. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Kan goed in de wind staan.

Bloeitijd: vanaf april, half mei gaan bloemen volledig open tot begin juni

Grondsoort: kleigrond, lemige grond, zandgrond, veengrond, zure grond

Standplaats: Zon

Hoogte na 10 jaar: 5 tot 10 meter.

Foto: Bloem nog enigszins in de knop van de Magnolia Brooklynensis ‘Yellow Bird’

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 40,00 incl. 9% BTW.  
Beverboom - Magnolia stellata ‘Rosea’

Beverboom--Magnolia-stellata-rosea-Magnolia-stellata-rosea

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, hield van zachte kleuren zoals roze. Iemand die jarig was in maart/april of aan die periode in het jaar goede herinneringen had. Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom met stervormige bloemen. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Kan goed in de wind staan.

Bloeitijd: maart-april

Grondsoort: alle grondsoorten

Standplaats: Zon

Hoogte na 10 jaar: 2 tot 2,5 meter.

Foto: Bloem van de Magnolia stellata ‘Rosea’

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 40,00 incl. 9% BTW.  
Beverboom - Magnolia stellata

beverboom-stellata-magnolia-stellata

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die wat later in het leven tot bloei kwam, hield van wit. Iemand die jarig was in april of aan die periode in het jaar goede herinneringen had. Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze ‘stermagnolia’ niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom met stervormige bloemen. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Kan goed in de wind staan.

Bloeitijd: april

Grondsoort: alle grondsoorten, niet te nat

Standplaats: Zon

Hoogte na 10 jaar: 2 tot 2,5 meter.

Foto: De Magnolia stellata na een aantal jaren

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  
Gele Koernoelje - Cornus mas

Gele-Koernoelje-Cornus-mas

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die van fruit hield, die van de winter hield, maar ook van het vroege voorjaar genoot.

Kenmerken:
Cornus mas of gele kornoelje is meestal een kleine boom of een flinke struik en wordt meestal als vruchtboom aangeplant, hoewel de gele bloemen in het vroege voorjaar ook sierwaarde hebben. Na een aantal jaren treedt de eerste bloei op en kunnen ook de eerste vruchten verwacht worden. De vruchten zijn eetbaar. De plant wordt daarom ook wel eetbare kornoelje genoemd. De blad kleuring in de herfst is oranjerood. Deze plant is zeer winterhard tot -35 graden Celsius.

Bloeitijd: Afhankelijk van het weer kan van begin februari tot ver in april van de gele bloemenpracht genoten worden.

Grondsoort: Goede tuingrond. Niet te nat.

Standplaats: Zon, Halfschaduw, schaduw.

Hoogte: De gele kornoelje struik wordt maximaal 6 meter en heeft een brede kroon. Als boom is deze piramidaal en 6 meter hoog.

Foto: Cournus mas heester in bloei (voor boom zie internet afbeeldingen).

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Gele Zeepboom - Koelreuteria paniculata

Gele-Zeepboom-Koelreuteria-paniculata

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die graag in de eigen tuin was. Voor iemand die van de zomermaanden juli/augustus hield en daar op zijn of haar best was en opviel door zijn of haar zonnige gedrag gedurende de nazomers.

Kenmerken
Deze boom heeft vele Nederlandse benamingen: gele zeepboom, Chinese vernisboom, lampionboom, koelruit of blazenboom. Oorspronkelijk komt deze boom in het noorden van China in het wild voor. De Engelse benamingen verwijzen hiernaar: Chinese rain tree, China tree. De eerste exemplaren werden als zaden door Engelse planthunters meegenomen en hebben daarna hun weg over geheel Europa gevonden. Deze boom is winterhard tot -15 graden Celsius.

De bloemen zijn grote pluimen met gele bloempjes en zorgen voor een vrolijke noot op een moment, waarop er verder in de tuin niet al te veel meer in bloei staat. Er zijn n.l. maar weinig bomen die in juli of augustus bloeien. Deze door weinigen verwachte bloei zorgt daarom voor een opvallend moment in de tuin. De gele bloemen worden opgevolgd door blaasvormige zaden, die dikwijls naar rood verkleuren en de plant daarom ook in het najaar nog een aantrekkelijk accent geven.

Bloeitijd: Juli/augustus met in oktober de lampionnetjes.

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zon, Halfschaduw, schaduw

Hoogte: Tot 5 meter met een brede kroon als éénstammige boom. Als meerstammige struik wordt hij ongeveer de helft zo groot.

Foto: Koelreuteria paniculata boom in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Japanse Sierkers- Prunus serrulata 'Amanogawa'

Japanse-Sierkers-Prunus-serrulata-Amanogawa

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die overal welkom was, aangenaam gezelschap was, wat iedereen wel opmerkte. Genoot van het late voorjaar en dat dan wel liet blijken.

Kenmerken:

De Prunus serrulata 'Amanogawa' is een bladverliezende, opgaande boom. In het late voorjaar geurende, half dubbele, lichtroze gevulde bloemen. Ook in de herfst bieden de bronskleurige bladeren een mooi aanzicht. Het is een elegante sierboom die in iedere (kleien) tuin een echte blikvanger is. De boom heeft een zuilvorm, die in de loop der jaren iets uitzakt wat een karakteristiek uiterlijk geeft. Deze zuilvormige boom is op eenvoudige wijze op de gewenste eindmaat te houden, door jaarlijks direct na de bloei snoei toe te passen.

Bloeitijd: Vanaf midden mei tot in juni, soms zelfs vroeger bij zacht voorjaar.

Grondsoort: Zandgrond en kleigrond.

Standplaats: Zon, Halfschaduw, schaduw

Hoogte: Uiteindelijk kan deze boom 6 meter worden, maar er zijn ook soorten die kleiner blijven.

Foto: Volwassen boom in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  

Rode Japanse Sierkers- Prunus Royal Burgundy

rode-japanse-sierkers-prunus-royal-burgundy

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die overal welkom was, aangenaam gezelschap was, wat iedereen wel opmerkte. Genoot van het late voorjaar en dat dan wel liet blijken.

Kenmerken:

De Prunus Royal Burgundy is een bladverliezende, vaasvormige boom. In het late voorjaar geurende, halfdubbele, lichtroze gevulde bloemen. De bladeren zijn rood en in de herfst verkleurt het naar roodachtig oranje. Het is een elegante sierboom die in iedere(kleien)tuin een echte blikvanger is. De boom is op eenvoudige wijze op de gewenste eindmaat te houden, door jaarlijks direct naar de bloei snoei toe te passen.

Bloeitijd: Vanaf midden april tot eind mei, soms zelfs vroeger bij zacht voorjaar.

Grondsoort: Zandgrond en kleigrond.

Standplaats: Zon, Halfschaduw, schaduw

Hoogte: Uiteindelijk kan deze boom 6 meter worden, maar er zijn ook soorten die kleiner blijven.

Foto: Volwassen boom in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  

Sering- Syringa vulgaris

sering-syringa-vulgaris

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand met een agrarische achtergrond. Een nostalgisch persoon die van de lente hield en in dat jaargetijde tot volle bloei kwam. Iemand wiens aanwezigheid als prettig werd ervaren.


Kenmerken:
De sering bloeit bijzonder uitbundig. We noemen dit ook wel een pronkbloeier, een beetje een praatjesmaker onder de seringen. De Syringa vulgaris maakt dat wel waar, door de grootste bloemen van alle seringen te geven die ook nog tot de sterkst geurende behoren. De sering wordt erg gewaardeerd om zijn mooie bloemen die in sterk vertakte trossen zitten, waardoor er niet één, maar verscheidene trossen tegelijkertijd bloeien. Daarnaast geuren seringen heerlijk. Als je een sering niet snoeit, zal hij ieder jaar wel bloeien. De struik wordt hoger en hoger, je moet uiteindelijk een ladder op om de bloemen bewonderen. Een sering kan het beste elk jaar worden gesnoeid; een sering bloeit op tweejarig hout. Cyclus: jonge scheuten van het voorafgaande jaar worden aangehouden, de uitgebloeide worden teruggezet. De nieuwe scheuten op de afgezette staken bloeien na twee jaar. Uitgebloeide bloemtrossen worden na de bloei weggeknipt. Wees voorzichtig, knip alleen de stengel, waarop de tros, zit weg. Beslist niet meer. Meer wegknippen zorgt voor beschadiging van de al aangelegde bloeischeuten in de oksel van blad en stengel.

Bloeitijd: mei, de sering is een echte lentebloeier.

Grondsoort: Alle grondsoorten

Standplaats: Halfschaduw, zon. In de zon bloeit de sering het mooist.

Hoogte: Een sering wordt 2 tot 3 meter, maar moet wel tijdig gesnoeid worden om hem in toom te houden.

Foto: Bloem van een bloeiende sering.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte jonge struik: 
€ 30,00 incl. 9% BTW.
Zevenzonenboom – Heptacodium miconioides

Zevenzonenboom-Heptadocium-miconioides

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die veel (schoon-)zonen had, niet per sé zeven uiteraard. Iemand die geen problemen had met de winter. Iemand die een opvallende verschijning had en van sieraden hield.

Kenmerken:
Heptacodium miconioides is een prachtige, nog vrij onbekende bladverliezende sierheester/ kleine boom. De Zevenzonenboom wordt drukbezocht door allerlei insecten. Heptacodium miconioides heeft een decoratieve bast. De standplaats dient zonnig tot licht beschaduwd te zijn. Heptacodium miconioidesis volkomen winterhard.

Bloeitijd: In augustus september verschijnen de witte bloemen in dichte pluimen

Grondsoort: alle grondsoorten

Standplaats: Zon/half schaduw

Hoogte: Na 10 jaar 3 tot 5 meter.

Foto: bloeiende struik/boom van ongeveer 5 jaar

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Levertijd:
Op aanvraag

Sneeuwklokjesboom – Halesia monticola

sneeuwklokjesboom-halesia-monticola

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die het fijn vond dat de winter voor bij was. Teer- of fijngevoelig persoon die niet veel ziek was, ondanks dat het erop leek dat hij of zij niet altijd goed voor zichzelf zorgde.

Kenmerken:
Halesia monticola bloeit met prachtige zuiver witte sneeuwklokjes achtige bloemen. De herfstkleur van de sneeuwklokjesboom is felgeel. De sneeuwklokjesboom is een erg sterk soort, niet gevoelig voor ziektes en plagen. Halesia is van nature een slordige groeier. Het is goed om ze in de winter te snoeien in de vorm die u wenst.

Bloeitijd: mei-juni

Grondsoort: Alle grondsoorten met doorlatende voedzame grond.

Standplaats: Zon/half schaduw

Hoogte: Na 10 jaar Zonder snoeien ongeveer 15 meter, maar met snoei ook goed korter te houden

Foto: Bloemen Halesia monticola

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Levertijd:
Op aanvraag

Japanse Storaxboom- Styrax-japonicus-fargesii

Japanse-.storaxboom-styrax-japonicus-fargesii

Voor wie:
Ter herinnering aan een zomers iemand, die bescheiden was, maar daardoor opviel en goed lag bij anderen. Anderen waren graag in zijn of haar omgeving. Vroeg in zijn of haar leven had hij of zij wel wat meer dan gemiddelde bescherming nodig.

Kenmerken:
De storaxboom vormt een mooi sierlijk boompje met een gelaagde tak stand. In juni tot en met juli verschijnen de mooie witte klokvormige bloemen. De bloemen zijn lekker geurend en trekken bijen en vlinders. De hele zomer kun je genieten van het glanzende groene blad wat in de herfst mooi in oranje tinten verkleurd. De storaxboom komt zeer sierlijk over door de horizontaal afstaande takken, waardoor een gelaagde kroon ontstaat. De boom is redelijk winterhard, maar kan zeker de eerste paar jaar wel wat bescherming bij vorst gebruiken.

Bloeitijd: juni, juli met lekker geurende witte bloemetjes.

Grondsoort: Goed vocht doorlatend, vochthoudende grond.

Standplaats: Volle zon, halfschaduw, enigszins beschut voor de wind.

Hoogte: Uiteindelijk wordt een Storaxboom tot 4 meter hoog, dus ook geschikt voor een wat kleinere tuin.

Foto: Bloemen van een volwassen Styrax-japonicus-fargesii boom.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Sierpeer - Pyrus calleryana Capital

Sierpeer-Pyrus-calleryana-Capital

Voor wie:
Ter herinnering aan een 'toffe peer', die hield van de lichte kant van het leven. Iemand die prima alleen kon zijn en zich daarin gelukkig voelde. Voor iemand voor wie het vroege voorjaar de mooiste tijd van het leven was en tijdens het leven vrijwel nooit ziek was.

Kenmerken:
Een peer hebben we allemaal weleens zien bloeien. De sierpeer in bloei is één en al bloesem vergeleken bij de matige hoeveelheid bloemen die een gewone peer voortbrengt. Amerikaanse cultivar die goed resistent is tegen bacterievuur. Het blad is diep donkergroen, glanzend en in de herfst paarsrood. Geschikt voor kleine tuinen. Goed bestand tegen luchtvervuiling.

Bloeitijd:
De weelderige volle witte bloesem is te bewonderen vanaf half maart. 

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Halfschaduw/zon.

Hoogte: Ongesnoeid kan de sierpeer uitgroeien tussen de 8 en 9 meter, maar is goed korter te houden met de juiste snoei tot 4 a 5 meter.

Foto: Volwassen Pyrus calleryana Capital boom in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  

Perzisch IJzerhout - Parrotia persica
Perzisch-IJzerhout-Parrotia-persica 

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die in de herfst van zijn of haar leven tot volle bloei kwam en bekend stond als een kleurrijk figuur die zich door niemand de les liet lezen over ’hoe het allemaal hoort’

Kernmerken:
Deze bijzonder winterharde plant komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Al vroeg in de zomer begint de prachtige verkleuring van het blad zoals op de foto te zien is. Vrij nieuwe boom in Nederland. Op zijn mooist in de herfst.

Bloeitijd: februari/maart. Na de bloei verschijnen 1 cm grote gehoornde bruine vruchten.

Grondsoort: Vochthoudende grond

Standplaats: Zon/halfschaduw

Hoogte: Na 10 jaar ongeveer 4 meter hoog

Foto: kleurrijke blad van Perzisch IJzerhout

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.  
Zilver acacia (mimosa) – Acacia dealbata

Voor wie:
Iemand die een zonnige natuur had, van geel hield, tot volle bloei kwam in haar of zijn leven. Hield van de beginmaanden van het jaar. 

Kernmerken:
De zilver acacia of mimosa, de gele bloemetjes geuren heerlijk in januari en februari.  Mede omdat in deze tijd van het jaar er weinig tuinplanten in bloei staan, is de heerlijke zoete geur en de felgele bloemenpracht een opwarmer voor het aankomende voorjaar.

Bloeitijd: januari/februari

Grondsoort: alle grondsoorten

Standplaats: Zonnige, beschutte plek om de winter te kunnen overleven.

Hoogte: zonder snoeien 4 tot 5 meter, maar goed korter te houden met goede snoei

Foto: Bloeiende Zilver acacia (mimosa). 

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 35,00 incl. 6% BTW.

Levertijd:
Op aanvraag  

Flessenborstelstruik -  Fothergilla-major

Flessenborstelstruik-Fothergilla-major

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die vooral in de herfst van zijn of haar leven tot volle bloei kwam en toen werd opgemerkt door een positieve levensinstelling. De favoriete kleur was wit, maar schuwde op latere leeftijd ook fellere kleuren niet.

Kenmerken:
De flessenborstelstruik krijgt spectaculaire herfstkleuren variërend van geel, oranje en felrood. De witte ronde bloemen, die alleen uit meeldraden bestaan, geuren heerlijk. De flessenborstelstruik is een langzame groeier.

Bloeitijd: april-mei 

Grondsoort: De flessenborstelstruik heeft voorkeur voor humusrijke grond 

Standplaats: Halfschaduw en zon

Hoogte: De flessenborstelstruik is een brede struik die tot 150 cm hoog kan worden.

Foto: Volwassen heester

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte jonge struik: 
€ 35,00 incl. 9% BTW.

Wednesday the 22nd - Copyright BiosUrna 2015 - 2018 - Bios Urn voor dieren