Zaailingen worden niet gebruikt in een herinneringsbos of op een natuurbegraafplaats. Reden is dat de kans dat deze wordt opgegeten door passerend wild, erg groot is. Er wordt gebruik gemaakt van jonge bomen die een paar centimeter stamdikte hebben en een hoogte van 1,5 tot 2 meter. In dit geval wordt het bovenste compartiment van de Bios Urn™ niet gebruikt. De Bios Urn wordt dan in het plantgat onder de boom geplaatsten houdt de crematie-as voldoende tijd bijeen om de wortels van de jonge boom zich te laten voeden met de as, waardoor de natuurlijke herinnering vormt krijgt.  

Vrijwel altijd bepaalt de beheerder van een herinneringsbos of een natuurbegraafplaats de soort bomen die aangeplant worden. Dit is om de kans op volwassenheid te maximaliseren en de bestaande biotoop in evenwicht te houden. In het geval dat er niet door een eigen toeleverancier een jonge boom geleverd wordt, kan één van de volgende bomen gekozen worden.

Mochten er andere jonge bomen dan hieronder aangegeven gewenst zijn, is één telefoontje ( 06 06 109 176 01) naar Dick Dorland van Veluwebomen voldoende om daarvoor zorg te dragen.

                 

 

                                      onge-Groene-Beuk-Fagus-sylvatica     

Groene Beuk - Fagus sylvatica

Voor wie:
Ter herinnering aan een grote, sterke vrouw. Iemand waar je van op aan kon, je beschermde en onvervaard haar doelen nastreefde en bereikte. De beuk is de koningin van het bos, een vrouwelijke verschijning, fijn en gracieus. De beuk symboliseert vrouwelijke wijsheid en aandacht, warmte en troost, standvastigheid en waakzaamheid. In de Keltische cultuur staat de beuk symbool voor creativiteit en goede smaak.

Kenmerken:
De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het ovale tot eivormige blad loopt groen uit. Grootte 4 - 9 cm. 

Bloeitijd: Mei, kleine 

Grondsoort: Goed doorlatende, humusrijke grond. De rode beuk houdt niet van natte voeten 

Standplaats: Zon/half schaduw 

Hoogte: De groene beuk kan 25-30 meter hoog worden met een brede kroon.

Foto: jonge Fagus sylvatica van tussen de 3-5 jaar

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte jonge boom: € 125,00 incl. 6% BTW.          

Zomereik-Quercus-robur

Zomereik - Quercus robur

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die een lang leven heeft gehad, woonachtig was of speciale banden had met het oosten en zuidoosten van het land. Een markant gezicht is ook een passend kenmerk.

Kenmerken:
Het blad van de zomereik is onregelmatig gelobd, met 3 - 7 diepe bochtige insnijdingen en heeft een asymmetrische vorm. Het blad is kaal en heeft zijn grootste breedte boven het midden. De bladsteel is kort (1-9 mm). De schors van jonge bomen is glad en zwak grauwgroen glanzend, van oudere bomen wordt de schors diep en vrij onregelmatig gegroefd en grijsgroen van kleur. Naast lengtegroeven zijn er ook vaak horizontale dwarsgroeven. Zeer oude eiken vertonen vaak zeer diepe groeven.

Bloeitijd: De zomermaanden: juni, juli

Grondsoort: Zandgrond is een goede plek om een zomereik te laten groeien. 

Standplaats: Halfschaduw of zon

Hoogte: In bossen bereiken zomereiken hoogtes tussen de 20 en 30 meter, vrijstaand is 35 meter niet uitzonderlijk.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte jonge boom: € 125,00 incl. 6% BTW.  

grove-den-pinus-silvestris 

Jonge boom Grove Den - Pinus sylvestris

Voor wie: 
Ter herinnering aan iemand die het vooral allemaal op zijn eentje goed deed. Iemand die rust en grillige natuur waardeerde. Iemand die ergens in geloofde waar niemand anders brood in zag. Iemand die volhardend was. Deze boom wordt ook gezien als een symbool van gierigheid, echter in de Keltische cultuur staat de dennenboom symbool voor mysterie en betrouwbaar

Kenmerken: 
De bladen van de grove den zijn naaldvormig en staan met twee tegelijk op korte loten. De den heeft ook lange loten met verspreid staande naalden. De lange loten zorgen voor de lengtegroei. De grijsgroene naalden zijn gedraaid en kunnen tot 8 cm lang worden. Jonge bomen hebben een kegelvormige kroon. Oudere bomen hebben een meer schermvormige kroon en een hoge stam. De onderste takken zijn afgestorven en zitten deels nog aan de stam vast. De jonge schors aan de top van de boom is glad en grijsgeel van kleur. Op oudere leeftijd wordt er een ruwe plaatvormige schors gevormd. De plaatjes van de schors zijn vrij klein. De jonge kegels zijn groen en kleuren later donkergrijsbruin. De kegels kunnen tot 7 cm lang worden en zitten twee aan twee of in groepjes aan kromme steeltjes. Bij beschadiging van de boombast komt er kleverig hars met een karakteristieke geur uit, wat de wond beschermt tegen infecties.

De boom kan zeer oud worden. In 2006 is bij Wolfheze één van de oudste grove dennen, tussen de 355 en 405 jaar oud, omgevallen. De boom had een stamomtrek van 430 cm. Van oudsher is de boom een belangrijke leverancier van terpentijnolie, hars en teer. Het hout van de Grove den of pijnboom is grenenhout: een veelgebruikte houtsoort voor allerlei doeleinden.

Bloeitijd: De boom heeft naalden die het hele jaar door te zien zijn. De lange loten zorgen voor lentegroei. 

Grondsoort: Groeit op alle grondsoorten, zelfs op arme zandgronden 

Hoogte: Een grove den kan 25-30 meter worden.

Foto: twee volwassen grove dennen

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte jonge boom: € 75,00 incl. 6% BTW.  

 tamme-kastanje-Castanea-sativa

Jonge boom Tamme Kastanje - Castanea sativa

Voor wie:
Voor iemand die een hoge leeftijd heeft bereikt en door anderen als een persoon die nut heeft gehad werd beschouwd. Beschaving en cultivering zijn ook passende kenmerken.

Kenmerken:
De tamme kastanje is gemakkelijk herkenbaar aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde. De onderzijde is ietsje lichter. Na het uitlopen van de bladeren verschijnen de hoofdjesjachtige mannelijke bloemen die als een parelsnoer aan rechtopstaande, lange katjes zitten. De vrouwelijke bloemen bevinden zich aan de basis van de katjes, omgeven door een groene, schubachtig bebladerde vruchtbeker. Een tamme kastanje kan zeer oud worden tussen de 500 en 1500 jaar.

Bloeitijd: mei t/m juli

Grondsoort: zwak zure grond zoals zand en leem

Standplaats: Zonnig tot licht beschaduwde plekken

Hoogte: De tamme kastanje kan een hoogte bereiken van 15 tot 35 meter

Foto: Foto van een volwassen Tamme kastanje.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte jonge boom: € 125,00 incl. 6% BTW.  

Sunday the 21st - Copyright BiosUrna 2015 - 2018 - Bios Urn voor dieren