In ons dichtbevolkte land is niet elke tuin geschikt om een mammoetboom te laten groeien. Daarom is er een aantal voornamelijk bloeiende bomen geselecteerd die maximaal 6 meter hoog worden. Uiteraard is er ook in grotere tuinen plek voor dit assortiment waar met de Bios Urn™ een mooie herinnering groeit. 

Staat in het aanbod de boom van uw keuze er niet bij, is één telefoontje (06 109 176 01) naar Dick Dorland van Veluwebomen voldoende om er voor te zorgen dat er in samenspraak de juiste keuze wordt gemaakt om de gewenste invulling van de natuurlijke herinnering vorm te geven. Ook is Dick uiteraard beschikbaar om met deskundige raad en daad bij te staan bij een geschikte keuze uit het assortiment.

 

Bloemkornoelje - Cornus florida

Voor wie: 
Ter herinnering aan iemand die opbloeide in het begin van de zomer (mei juni), maar ook de herfst (van het leven) waardeerde. Hield van de kleur wit

Kenmerken:
Kenmerkend voor alle kornoelje soorten zijn de kleine bloemen in mei en juni, die door vier opvallende schutbladeren zijn omgeven. Zeer aantrekkelijk is ook de losse, etage vormige groeiwijze van de heesters en de purperen of scharlakenrode bladkleur in het najaar. Hij wordt ook wel zakdoekjesstruik genoemd doordat de bloem een donker hart heeft met vier grote witte bloembladeren. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken.

Bloeitijd: april/mei 

Grondsoort: Alle grondsoorten 

Standplaats: Zon/halfschaduw 

Hoogte: 6 meter

Foto: bloemkornoelje in bloei

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 50,00 incl. 6% BTW. 

Beverboom-roze-bloesem-Magnolia-loebneri-Leonard-Messel

Beverboom (roze bloesem)
Magnolia loebneri 'Merril'

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die op latere leeftijd tot volle bloei kwam, hield van roze en jarig was in april/mei of aan die periode in het jaar goede herinneringen had (vakantie of zo). Iemand die geen problemen had met de winter als jaargetijde.

Kenmerken
Op jonge leeftijd bloeit deze magnolia niet rijk, maar eenmaal op leeftijd is het een rijkbloeiende boom. Na de bloei verschijnen donkerrode zaaddozen. Bij rijping komt het rozerode zaad naar buiten. De vlezige wortels groeien zowel oppervlakkig als diepgaand. De boom is zeer winterhard. Alleen bij late nachtvorst kunnen bloemen aangetast worden.

Bloeitijd: April-mei 

Grondsoort: Alle grondsoorten 

Standplaats: Zon/half schaduw 

Hoogte na 10 jaar: 3 tot 5 meter. De magnolia wil bij niet snoeien wel breed uitlopen.

Foto: Volwassen Magnolia loebneri 'Leonard Merril' heester in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

 

Gele Koernoelje - Cornus mas

Voor wie:
Ter herinnering aan  iemand die van fruit hield, die van de winter hield en in dat jaargetijde gewoon doorwerkte, maar ook van het vroege voorjaar genoot.

Kenmerken:
De gele kornoelje wordt meestal als vruchtboom aangeplant, hoewel de gele bloemen ook sierwaarde hebben. Na twee of drie jaar treedt de eerste bloei op en kunnen ook de eerste vruchten verwacht worden. De vruchten zijn eetbaar. De plant wordt daarom ook wel eetbare kornoelje genoemd. Deze plant is winterhard tot -35 graden Celsius.

Bloeitijd: Afhankelijk van het weer kan van begin februari tot ver in april van de gele bloemenpracht genoten worden.

Grondsoort: De gele kornoelje heeft een voorkeur voor iets kalkhoudende grond.

Standplaats: Zon/half schaduw

Hoogte:  De gele kornoelje wordt maximaal 6 meter en heeft een brede kroon.

Foto: Cournus mas heester in bloei

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

Gele-Zeepboom-Koelreuteria-paniculata

Gele Zeepboom
Koelreuteria paniculata 

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die graag in de eigen tuin was. Voor iemand die van de zomermaanden juli/augustus hield en daar op zijn of haar best was. Hij/zij viel verder op door zonnig gedrag in de nazomers.

Kenmerken:
Deze boom heeft vele Nederlandse benamingen: gele zeepboom, Chinese vernisboom, lampionboom, koelruit of blazenboom. Oorspronkelijk komt deze boom in het noorden van China in het wild voor. De Engelse benamingen verwijzen hier naar: Chinese rain tree, China tree. De eerste exemplaren werden als zaden door Engelse planthunters meegenomen en hebben daarna hun weg over geheel Europa gevonden. Deze boom is winterhard tot -15 graden Celsius.

De bloemen zijn grote pluimen met gele bloempjes en zorgen voor een vrolijke noot op een moment, waarop er verder in de tuin niet al te veel meer in bloei staat. Er zijn namelijk maar weinig bomen die in juli of augustus bloeien. Deze door weinigen verwachte bloei zorgt daarom voor een opvallend moment in de tuin. De gele bloemen worden opgevolgd door blaasvormige zaden, die dikwijls naar rood verkleuren en de plant daarom ook in het najaar nog een aantrekkelijk accent geven.

Bloeitijd: juli/augustus 

Grondsoort: Goede tuingrond. Niet te nat.

Standplaats: Zon, Halfschaduw, schaduw.

Hoogte: Tot 5 meter met een brede kroon als éénstammige boom. Als meerstammige struik wordt hij ongeveer de helft zo groot.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

Japanse-Sierkers-Prunus-serrulata-Amanogawa

Japanse Sierkers
Prunus serrulata 'Amanagowa'

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die overal welkom was, aangenaam gezelschap was, wat iedereen wel opmerkte. Genoot van het late voorjaar en dat dan wel liet blijken.

Kenmerken
De Prunus serrulata 'Amanogawa' is een bladverliezende, opgaande boom. In het late voorjaar geurende, half dubbele, lichtroze gevulde bloemen. Ook in de herfst bieden de bronskleurige bladeren een mooi aanzicht. Het is een elegante sierboom die in iedere (kleien) tuin een echte blikvanger is. De boom heeft een zuilvorm, die in de loop der jaren iets uitzakt wat een karakteristiek uiterlijk geeft. Deze zuilvormige boom is op eenvoudige wijze op de gewenste eindmaat te houden, door jaarlijks direct na de bloei snoei toe te passen.

Bloeitijd: Vanaf midden mei tot in juni, soms zelfs vroeger bij zacht voorjaar.

Grondsoort: Zandgrond en kleigrond

Foto: Volwassen boom in bloei.

Hoogte: Uiteindelijk kan deze boom 6 meter worden, maar er zijn ook soorten die kleiner blijven.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

rode-japanse-sierkers-prunus-royal-burgundy 

Rode Japanse Sierkers
Prunus Royal Burgundy 

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die overal welkom was, aangenaam gezelschap was, wat iedereen wel opmerkte. Genoot van het late voorjaar en dat dan wel liet blijken.

Kenmerken:
De Prunus Royal Burgundy is een bladverliezende, vaasvormige boom. In het late voorjaar geurende, halfdubbele, lichtroze gevulde bloemen. De bladeren zijn rood en in de herfst verkleurt het naar roodachtig oranje. Het is een elegante sierboom die in iedere(kleien)tuin een echte blikvanger is. De boom is op eenvoudige wijze op de gewenste eindmaat te houden, door jaarlijks direct naar de bloei snoei toe te passen.

 Bloeitijd: Vanaf midden april tot eind mei, soms zelfs vroeger bij zacht voorjaar.

Grondsoort: Zandgrond en kleigrond.

Hoogte: Uiteindelijk kan deze boom 6 meter worden, maar er zijn ook soorten die kleiner blijven.

 Foto: Bloemen van een volwassen boom

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.  

 Zevenzonenboom-Heptadocium-miconioides

Zevenzonenboom
Heptacodium miconioides

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die veel (schoon-)zonen had, niet per sé zeven uiteraard. Iemand die geen problemen had met de winter. Iemand die een opvallende verschijning had en van sieraden hield.

Kenmerken
Heptacodium miconioides is een prachtige, nog vrij onbekende bladverliezende sierheester/ kleine boom. De Zevenzonenboom wordt drukbezocht door allerlei insecten. Heptacodium miconioides heeft een decoratieve bast.. De standplaats dient zonnig tot licht beschaduwd te zijn. Heptacodium miconioidesis volkomen winterhard.

Bloeitijd: In augustus september verschijnen de witte bloemen in dichte pluimen

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zon/half schaduw.

Hoogte na 10 jaar: 3 tot 5 meter.

Foto: bloeiende struik/boom van ongeveer 5 jaar

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

 sneeuwklokjesboom-halesia-monticola

Sneeuwklokjesboom - Halesia monticola

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die het fijn vond dat de winter voor bij was. Teer- of fijngevoelig persoon die niet veel ziek was, ondanks dat het erop leek dat hij of zij niet altijd goed voor zichzelf zorgde.

Kenmerken:
Halesia monticola bloeit met prachtige zuiver witte sneeuwklokjes achtige bloemen. De herfstkleur van de sneeuwklokjesboom is felgeel. De sneeuwklokjesboom is een erg sterk soort, niet gevoelig voor ziektes en plagen. Halesia is van nature een slordige groeier. Het is goed om ze in de winter te snoeien in de vorm die u wenst.

Bloeitijd: Mei - juni

Grondsoort: Alle grondsoorten met doorlatende voedzame grond.

Standplaats: Zon/half schaduw.

Hoogte na 10 jaar: Zonder snoeien ongeveer 15 meter.

Foto: Bloemen Halesia monticola.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

Japanse-.storaxboom-styrax-japonicus-fargesii 

Japanse Storaxboom
Styrax-japonicus-fargesii

Voor wie:
Ter herinnering aan een zomers iemand, die bescheiden was, maar daardoor opviel en goed lag bij anderen. Anderen waren graag in zijn of haar omgeving. 

Vroeg in zijn of haar leven had hij of zij wel wat meer dan gemiddelde bescherming nodig.

Kenmerken:
De storaxboom vormt een mooi sierlijk boompje met een gelaagde tak stand. In juni tot en met juli verschijnen de mooie witte klokvormige bloemen die bovendien nog een lekkere geur verspreiden De hele zomer kun je genieten van het glanzende groene blad wat in de herfst mooi in oranje tinten verkleurd. De storaxboom komt zeer sierlijk over door de  horizontaal afstaande takken, waardoor een gelaagde kroon ontstaat. De boom is redelijk winterhard, maar kan zeker de eerste paar jaar wel wat bescherming bij vorst gebruiken.

Bloeitijd: juni, juli met lekker geurende witte bloemetjes

Grondsoort: Goed vocht doorlatend, vochthoudende grond 

Standplaats: Volle zon, half schaduw, enigszins beschut voor de wind

Hoogte: Uiteindelijk wordt een Storaxboom tot 4 meter hoog, dus ook geschikt voor een wat kleinere tuin.

Foto: bloem van een volwassen Japanse Storaxboom

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 50,00 incl. 6% BTW.

Perzisch-IJzerhout-Parrotia-persica

Perzisch IJzerhout - Parrotia persica 

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die in de herfst van zijn of haar leven tot volle bloei kwam en bekend stond als een kleurrijk figuur die zich door niemand de les liet lezen over ’hoe het allemaal hoort’ 

Kernmerken
Deze bijzonder winterharde plant komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Al vroeg in de zomer begint de prachtige verkleuring van het blad zoals op de foto te zien is. Vrij nieuwe boom in Nederland. Op zijn mooist in de herfst.

Bloeitijd: februari/maart. Na de bloei verschijnen 1 cm grote gehoornde bruine vruchten. 

Grondsoort: Vochthoudende grond 

Standplaats: Zon/half schaduw 

Hoogte: Na 10 jaar ongeveer 4 meter hoog

Foto: kleurrijke blad van Perzisch IJzerhout

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

Sierpeer-Pyrus-calleryana-Capital

Sierpeer
Pyrus calleryana Capital

Voor wie:
Ter herinnering aan een 'toffe peer', die hield van de lichte kant van het leven. Iemand die prima alleen kon zijn en zich daarin gelukkig voelde. Voor iemand voor wie het vroege voorjaar de mooiste tijd van het leven was en tijdens het leven vrijwel nooit ziek was.

Kenmerken
Een peer hebben we allemaal wel eens zien bloeien. De sierpeer in bloei is één en al bloesem vergeleken bij de matige hoeveelheid bloemen die een gewone peer voortbrengt. De sierpeer is goed te gebruiken als solitair in een middelgrote tuin. De sierpeer is een half groenblijvende boom uit China. Deze boom groeit met een vaasvormig opgaande kroon. 

Bloeitijd: De weelderige volle witte bloesem is te bewonderen vanaf half maart. 

Grondsoort: Alle grondsoorten

Standplaats: halfschaduw/zon

Hoogte: Ongesnoeid kan de sierpeer uitgroeien tussen de 10 en 18 meter, maar is goed korter te houden met de juiste snoei tot 4 a 5 meter.

Foto: Volwassen Pyrus calleryana Capital boom in bloei.

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 50,00 incl. 6% BTW.  

zilver-acacia-mimosa-Acacia-dealbata

Zilver acacia (mimosa) - Acacia dealbata

Voor wie:
Iemand die een zonnige natuur had, van geel hield, tot volle bloei kwam in haar of zijn leven. Hield van de beginmaanden van het jaar.

Kenmerken:
De zilver acacia of mimosa, de gele bloemetjes geuren heerlijk in januari en februari.  Mede omdat in deze tijd van het jaar er weinig tuinplanten in bloei staan, is de heerlijke zoete geur en de felgele bloemenpracht een opwarmer voor het aankomende voorjaar.

Bloeitijd: januari, februari.

Grondsoort: Alle grondsoorten.

Standplaats: Zonnige, beschutte plek om de winter te kunnen overleven.

Hoogte: zonder snoeien 4 tot 5 meter, maar goed korter te houden met goede snoei

Foto: Bloeiende Zilver acacia (mimosa). 

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: € 50,00 incl. 6% BTW.  

Sunday the 21st - Copyright BiosUrna 2015 - 2018 - Bios Urn voor dieren